De winter is in volle gang. Maar wat zet je op tafel? Wij zetten de lekkerste gerechten voor je op een rijtje. Zo weet jij hoe je voor een zacht prijsje een feestmaal op tafel zet. Vandaag in de hoofdrol: bloemkool. 

Een gezonde keus

Bloemkool behoort tot de kolen en is erg gezond. Naast dat bloemkool veel vezels en voedingsstoffen bevat, verlaagt bloemkool ook de kans op chronische ziekten. In kolen zitten glucosinolaten. Dit zijn gifstoffen aangemaakt door de kool en beschermen de kool tegen insecten, maar dit geeft de kool ook zijn kenmerkende smaak. Glucosinolaten dragen bij aan de bescherming van het lichaam tegen kankerverwekkende stoffen. Doordat bloemkool uit Europa komt heeft het een lage milieubelasting en is bloemkool het hele jaar een duurzame keuze.

Kruidentip: kerrie, nootmuskaat en knoflook smaken heerlijk bij bloemkool

Geroosterde bloemkool met truffeltapenade

BinnensteBuiten culinair expert Alain Caron maakt een heerlijk en luxe vegetarisch gerecht: geroosterde bloemkool met truffeltapenade.

Geroosterde bloemkool met truffeltapenade

Romige bloemkoolsoep

Chef Leon Mazairac van BinnensteBuiten gaat op pad naar Friesland en treft daar hele knappe biologische bloemkooltjes! Leon maakt een romige bloemkoolsoep. 

Bloemkoolsoep feestdagen

Bloemkoolpuree

Chef-kok Sharon de Miranda maakt in plaats van aardappelpuree een heerlijke bloemkoolpuree. Dat is net zo lekker en koolhydraatarm! 

Bloemkoolpuree feestdagen

Heerlijke bloemkoolsteaks met karnemelk

Nadia Zerouali van BinnensteBuiten maakt heerlijke karnemelk bloemkoolsteaks en serveert dit met gestoomde couscous.

bloemkoolsteaks feestdagen

Op zoek naar een heel kerstmenu?

Download dan dit makkelijke en seizoensgebonden viergangendiner!

Kerstmenu 2023: een seizoensgebonden viergangendiner

Andere heerlijke budget wintergerechten