Sharon maakt een volledig plantaardig gerecht, maar met genoeg body: een broodje shoarma, gemaakt van champignons met zoete aardappelfriet en zelfgemaakte ketchup en knoflooksaus.

Ingrediënten

AANTAL PERSONEN 4

BROODJE SHOARMA

  • 4 spelt pitabroodjes
  • 250 g oesterzwammen
  • 250 g kastanjechampignons
  • 100 g rode kool
  • 100 g ijsbergsla
  • 1 rode ui
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl gemalen koriander
  • ½ tl kurkuma
  • ½ tl gemalen kruidnagel
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • ½ tl kaneel
  • 1 tl gemalen gember
  • ½ tl cayennepeper
  • ½ tl zeezout

ZOETE AARDAPPELFRIET

  • 1 kg zoete aardappelen

KNOFLOOKSAUS

  • 200 g eivrije mayonaise
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bosje bieslook
  • 1 limoen

KETCHUP

  • 1 kg tomaten
  • 50 ml appelazijn
  • 50 ml gembersiroop
  • ½ tl nootmuskaatpoeder
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 ui
  • 1 spaanse peper
  • 1 paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ tl kruidnagelpoeder
  • 2 blaadjes laurier
  • 3 bleekselderij stengels
  • zout

BENODIGDHEDEN

  • frituur

Zo maak je het

  1. Begin met het maken van de “shoarma” gemaakt van champignons. Snij de oesterzwammen in plakjes en snij de champignons in kwarten. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak alle kruiden, zonder olie, 1 minuut. Vervolgens voeg je een scheutje olie toe en bak je de gesneden oesterzwammen ongeveer voor 3 minuten. Voeg daarna de champignons toe en bak nog 4 minuten mee. Bak de pitabroodjes af in de oven en snij de rode kool, ijsbergsla en het rode uitje zo fijn mogelijk.

  2. Ga verder met het maken van de knoflooksaus. Snij de bieslook zo fijn mogelijk, rasp de schil van de limoen. Hak de knoflook zo fijn mogelijk en meng alles door de plantaardige mayonaise. Als laatst voeg je het sap van de limoen eraan toe. 

  3. Ga verder met het maken van de ketchup. Snij de tomaten in parten en doe ze in een hoge pan op het vuur. Voeg de appelazijn, gembersiroop, de kruidnagelpoeder en de nootmuskaat eraan toe en laat 15 min met de deksel op de pan stoven op laag vuur. Snij in de tussentijd de bleekselderij, de ui, de knoflook, de paprika en de Spaanse peper. Na 15 min voeg je deze ingrediënten toe aan de tomaten. Laat het geheel nog op laag vuur stoven. Haal de pan van het vuur en maak er met de staafmixer een mooie egale saus van. Zeef vervolgens de tomatenketchup boven een kom. Gebruik een fijne zeef en druk met de achterkant van een pollepel al het vocht eruit. Giet de saus terug in de pan en voeg de laurierblaadjes toe en een theelepel korianderzaad. Laat de saus vervolgens nog ongeveer 20 minuten koken op middelhoog vuur, zonder deksel. Laat het inkoken tot een derde en roer regelmatig. Schep het laurierblad eruit en breng op smaak met wat zout naar smaak. Laat de saus afkoelen en giet in en schone en luchtdichte fles.

  4. Ga verder met het maken van de zoete aardappelfriet. Verhit een frituurpan op 170 graden. Schil de aardappelen en snij ze in frieten van 1 cm dik. Spoel af onder koud stromend water en droog ze af met een schone theedoek. Frituur de zoete aardappelpartjes in delen in ongeveer 5 minuten goudbruin en laat ze uitlekken op wat keukenpapier.

  5. Eet smakelijk!

Visueel ingesteld?

Bekijk dan de receptvideo, waarin chef-kok Sharon de Miranda je haarfijn uitlegt hoe jij ook deze heerlijke maaltijd op tafel zet!

Wil je alles weten over de herkomst van je eten?

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief Aandacht voor eten.

Sharon de Miranda