Chef-kok Sharon de Miranda deelt verse gerechten uit alle windstreken bij BinnensteBuiten én schrijft af en toe een column voor ons. Deze week: dé soep als je niet fit bent en Sharons goede voornemens voor het nieuwe jaar. ‘Ik ga lekker eten en genieten!’

En dan is het ineens 2023... De vraag van de afgelopen week: ‘Wat zijn jouw goede voornemens?’ Nou, dit jaar heb ik besloten om die niet te hebben! Ik heb wel nagedacht over het afgelopen jaar en wat ik hierin anders zou doen en dat zijn de volgende punten:

  1. Ik ga meer tijd besteden aan mijn kinderen, die ik het afgelopen jaar door veel werken veel te weinig heb gezien. En werken is het niet waard mijn kinderen te moeten missen. Oh, en ik ga ook meer tijd voor mijn man inplannen, haha! Zonder hem had ik mijn leuke kinderen ook niet. Eigenlijk komt het erop neer dat ik meer tijd wil hebben en ga nemen voor mijn gezin!
  2. Ik stop met diëten! Pfff. Ieder jaar behoort dit toch wel tot mijn lijstje van goede voornemens en ieder jaar word ik er wederom moe van. Wat is nou mijn ideale gewicht? En is dit mijn ideale gewicht of die van een ander? Nou, ik eet gezond, ben actief aan het bewegen en voel mezelf lekker in mijn lijf. Bovendien ben ik gezond. Dit is nog het allerbelangrijkste!

En waarschijnlijk zijn dit dan toch een de goede voornemens...

Om met zijn allen gezond te blijven, heb ik hier een heerlijk maaltijdsoeprecept voor jullie. Deze soep eet ik graag en maak ik als iemand zich niet helemaal fit voelt in het gezin. Deze soep is lekker met rijst of funchi.

Funchi is een soort polenta en wordt veel op de Antillen gegeten als rijst- of aardappelvervanger. Het is superlekker om te eten met deze soep! De funchi wordt bereid door water en zout in een pan aan de kook te brengen en daarna, op laag vuur, geleidelijk al roerend maismeel toe te voegen. Vervolgens maak je twee borden een beetje nat met water en doe je de gekookte funchi tussen de borden en druk je het plat.

Als je te veel funchi hebt bereid, dan kun je dit lekker krokant frituren en op smaak brengen met wat zout. Heerlijk! Zoals ik al zei: niet diëten, gewoon lekker eten en genieten.

'Ik eet gezond, ben actief aan het bewegen en voel mezelf lekker in mijn lijf.'

Sharon de Miranda

Meer columns van Sharon lezen?

Meer weten over eten?

Schrijf je nu in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

sharon de miranda column feestdagen amuses