'Lekker met minder vet, zout en suiker'
Chef-kok Sharon de Miranda maakt verse gerechten uit alle windstreken. Met verschillende koksopleidingen in haar broekzak deelt ze de meest uiteenlopende voedzame recepten bij BinnensteBuiten én schrijft ze af en toe een column voor ons. Lees, kook en geniet van haar verhaal over het Food Forum, het ontmoeten van Koning Willem-Alexander en haar reis naar Suriname.
Ik weet nog goed dat ik thuis vertelde een restaurant voor de Floriade Almere op te starten in het Food Forum. In eerste instantie reageerde mijn gezin erg enthousiast, totdat ik ze meenam naar het restaurant. Rijdend op een groot bouwterrein kwamen wij aan bij het Food Forum. Vol verbazing keek mijn gezin mij aan; ze dachten dat het een grapje was! Waarom zij dit dachten? Omdat er precies niks stond… Haha! Een stuk grond, omringd met wat palen en lint. Daar ging het Food Forum gebouwd worden.
Ik had er zin in, maar iedereen om mij heen verklaarde me voor gek. Ik vond het een uitdaging. En het was ook nog eens droom die uitkwam: een groot restaurant opbouwen van niets tot iets heel moois.
‘Iedereen om mij heen verklaarde me voor gek.’
Het restaurant was geweldig: een compleet duurzaam gebouw waar ook duurzaam eten en drinken geserveerd wordt. Tijdens de Floriade waren er luchtballonnen in het restaurant, waar iedere gast met een VR-bril een rondje in maakte over de provincie. En boven in het restaurant ontvingen wij alle hoogwaardigheidsbekleders, met als eerste gast Koning Willem-Alexander zelf!
Ik vind het bijzonder en gaaf om voor de internationale delegatie te hebben gekookt. Ik kijk er nu al op terug met veel trots! Met mijn fantastische team heb ik een award gewonnen voor het eten en drinken in het Food Forum. Bovendien heb ik een kookboek geschreven en opent het Food Forum haar deuren weer op 1 november. Wij blijven duurzaam koken en experimenteren.
Als kers op de taart ben ik vanuit het Food Forum vorige week naar Suriname gegaan. Dit is een begin van een mooie samenwerking, onder andere door elkaar te helpen op het gebied van gezondheid en gezonde voeding.
Suriname heeft het perfecte klimaat voor verschillende gewassen. Hierdoor hebben de gewassen wel meer last van ziektes en bacteriën, wat soms leidt tot vernietiging. In Nederland kunnen we leren van de verscheidenheid aan Surinaamse kruiden en groentes. En de Surinamers leren van ons hoe je schimmels en bacteriën bestrijdt zonder te veel gifstoffen.
Nu ben ik geen boer, maar er heerst ontzettend veel obesitas in Suriname. Daarom ben ik meegegaan met de reis! Traditionele Surinaamse gerechten worden vaak bereid met veel suiker, vet en zout. Ik heb met behoud van de culturele eetgeschiedenis laten zien en proeven dat het ook lekker is met minder vet, zout en suiker.
‘Eén van de successen was de fake steak: een broodje geserveerd met seitan.’
Wat ook dat maakt het Food Forum zo uniek: er wordt niet alleen gekookt met lokale producten, het is ook voornamelijk plantaardig en heel gezond. Eén van de successen was de fake steak: een broodje geserveerd met seitan.
Seitan is gewassen bloem: je wast de bloem totdat je alleen de gluten overhoudt. De seitan heeft een structuur van vlees of kip en je kunt het marineren, om het vervolgens te bereiden zoals je zelf lekker vindt. Benieuwd geworden? Hier is mijn recept!
Ingrediënten voor de Food Forum fake steak met seitan
-
1 kg bloem
-
5 dl water
-
1 tl zout
-
1 tl kerriepoeder
-
1 tl komijnzaad
-
1 ½ l groentebouillon
Benodigdheden:
-
Keukenmachine
Bereidingswijze
-
Plaats de bloem in de keukenmachine en gebruik de deeghaak. Voeg de specerijen en het zout erbij. Giet al draaiend het water erbij en draai het tot een mooie deegbal.
-
Neem een ruime pan met koud water en plaats hierin de deegbal. Laat het 30 minuten in het water rusten.
-
Na 30 minuten spoel je de deegbal af en begin je het deeg te wassen onder lauwwarm water. Tijdens het wassen knijp je de deegbal bij elkaar, zodat de bal intact blijft. Dit blijf je doen totdat het spoelwater niet meer wit afgeeft, maar helemaal helder is. Nu heb je alleen de gluten overgehouden.
-
Van de kilo bloem is er ongeveer 300 gram overgebleven (dit zijn de gluten). Kook de 300 gram gluten 45 min in de groentebouillon. Na het koken weegt het ongeveer 400 gram. Laat het afkoelen en dan is de seitan klaar. Pluk het vervolgens uit elkaar.
-
Bak de seitan in wat olie goudbruin krokant. Voilà!