Sharon maakt een populair Koreaans gerecht: bibimbap, een enorm rijk gerecht met krokante, gebakken rijst en een veelheid aan lekkere, knapperige groenten, ei en vegetarisch gehakt. Alle smaken komen voorbij: nootachtig, zout, zuur en zoet.

Ingrediënten

AANTAL PERSONEN 4

BIBIMBAP MET VEGETARISCH GEHAKT

  • 2 winterpenen
  • 1 rode paprika
  • 100 g shiitake
  • 5 knoflookteentjes
  • 10 el sesamolie
  • 1 courgette
  • 1 paksoi
  • 150 g taugé
  • 6 el sojasaus
  • 1 lente-ui
  • 4 kopjes basmatirijst
  • 2 el sesamzaad (geroosterd)
  • 2 eierdooiers
  • 1 bosje koriander
  • 200 g vegetarisch gehakt
  • 1 el honing
  • 3 el gochujang

SMOOTHIE

  • 1 peer
  • 1 komkommer
  • gember

Zo maak je het

  1. Was de rijst en kook volgens de verpakking, met een vingerkootje water boven de rijst. Halveer de wortels en snij ze in plakjes. Snij de paprika en de courgette in dunne reepjes. Snij de shiitake in schijfjes. Hak de knoflook fijn. 

  2. Verhit 1 el sesamolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de groenten apart van elkaar met een scheutje sesamolie en een beetje gehakte knoflook. Bak het vegetarische gehakt met de overige knoflook en de honing in wat sesamolie. 

  3. Snij de lente-ui in dunne ringen en maak een sausje van 6 eetlepels sojasaus en 4 eetlepels sesamolie.

  4. Smeer de binnenkant van de gietijzeren pan goed in met sesamolie. Verdeel de gekookte rijst over de pan en strijk de bovenkant vlak. Verdeel de gebakken groenten en het vegetarische gehakt over de rijst, verdeel hierover 3 el gochujang. Leg de eidooiers in het midden van de bowl of de pan? op de groenten. Garneer het geheel met het sesamzaad en wat blaadjes verse koriander. Verhit de pan tot de rijst flink begint de knetteren. Wacht dan nog enkele minuten en mix de (bibim)rijst, de groenten en het ei voorzichtig door elkaar. Breng tot slot de bibimbap op smaak met de saus gemaakt van sojasaus en lente-ui. 

  5. Eet smakelijk!

Visueel ingesteld?

Bekijk dan onderstaande receptvideo, waarin chef-kok Sharon de Miranda je haarfijn uitlegt hoe jij ook deze heerlijke maaltijd op tafel zet!

Wil je alles weten over de herkomst van je eten?

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief Aandacht voor eten.

Sharon Binnenstebuiten