Het is romig, zoet en een fantastisch lekker dessert: hemelse modder. Maar hoe maak je hemelse modder, en hoelang kun je het bewaren? BinnensteBuiten deelt een heerlijk recept voor dit uitnodigende toetje.

Wat is hemelse modder?

Hemelse modder is een stevige chocolademousse, vaak geserveerd met slagroom. De stevigheid zit 'm in eiwitten, die samen met chocolade, suiker en slagroom of melk de basis vormen voor hemelse modder. Door de stevige substantie is de vergelijking met modder al snel getrokken. Alleen is deze eetbare variant natuurlijk vele malen lekkerder.

Natuurlijk zijn er allerlei variaties op hemelse modder. Zo kun je bijvoorbeeld koffie, fruit of nootjes toevoegen. Bovendien kun je hemelse modder op veel verschillende manieren serveren. In een kommetje of een chique glas, met eetbare bloemetjes of verschillende laagjes met witte en bruine chocolade. Laat je fantasie de vrije loop gaan!

Eet je veganistisch? Ook dan is het mogelijk om met wat aanpassingen hemelse modder te eten. Vervang dan de eieren en zuivel door banaan of kokosmelk. Ook heerlijk.

Het recept voor hemelse modder

Chef Ramon Brugman van BinnensteBuiten laat je zien hoe je een heerlijke hemelse modder maakt met chocolade ganache, slagroom en crunchy amandelen als topping. 

De chocolademousse Lekkere Track

Hoelang kun je hemelse modder bewaren?

Hemelse modder is zo'n toetje die je prima kunt voorbereiden en tijdens een dinertje meteen uit de koelkast kunt serveren. Het toetje is zo'n drie tot vijf dagen houdbaar in de koelkast. Let hierbij wel op dat je de mousse luchtdicht verpakt. En wil je een beetje opscheppen, maar zet je de rest weer terug in de koelkast? Gebruik dan altijd een schone lepel.

Weet je niet helemaal zeker of je mousse nog goed is? Kijk, ruik en proef dan. 

Zo scheid je het best je eieren

Wordt het scheiden van eieren bij jou altijd een rommeltje? Probeer dan eens de volgende truc van chef Ramon Brugman: 'Als de eieren heel vers zijn, kun je het ei boven je hand breken. De dooier blijft dan in je hand achter, terwijl het eiwit tussen je vinger weg glipt. Zet een schaaltje onder je hand, waarmee je het eiwit opvangt.'

Op zoek naar een heerlijk gerecht met de seizoensgroente paprika?

Download dan hier deze drie heerlijke recepten voor pasta, flammkuchen en salade.

paprika pasta arrabiata chilihoning nina slagmolen