Chef-kok Sharon de Miranda deelt de lekkerste recepten bij BinnensteBuiten én schrijft columns voor ons. Deze keer neemt ze ons mee achter de schermen bij een opnamedag. Wie eet al het eten op, en gaat het weleens mis? Sharon onthult het allemaal. 

Een droom die uitkwam 

Vanaf 2015 ben ik één van de vaste gezichten bij BinnensteBuiten als tv-kok. Voor mij was het een droom die uitkwam, want al vroeg wist ik dat ik kok wilde worden. Toen ik in mijn tienerjaren Jamie Oliver op de buis zag, dacht ik: wauwww, dit wil ik ook!  

Waarom? Nou, als tv-kok kunnen heel veel mensen mijn recepten thuis namaken. Dit vind ik heel belangrijk, want iedereen moet toch kunnen genieten van lekkere en (vaak ook) gezonde recepten. Ook is het niet voor iedereen normaal om uit te gaan eten. Hoe mooi om dan thuis lekker los te gaan.  

'Ik zei per ongeluk 'advocaat' in plaats van 'avocado'

De eerste opnamedag 

Ik weet het nog goed: mijn allereerste filmdag. Ik had nog nooit voor de camera gestaan. Door de spanning had ik bijna niet geslapen. Ik kwam er na de opnames achter dat ik ‘advocaat’ zei in plaats van ‘avocado’…  

Bovendien wist ik niet hoe ik mijn geluid uit kon zetten. Hierdoor ging ik niet naar het toilet: stel je voor dat ik gehoord werd! Gelukkig zei de geluidsman destijds: ‘Je kunt het geluid uitzetten hoor, als je bijvoorbeeld naar de wc wilt.’ Wat was dat een opluchting zeg - letterlijk en figuurlijk.  

Antwoord op de meest gestelde vragen 

Inmiddels ben ik het wel gewend om voor de camera te staan. Ik ontvang heel veel vragen over mijn opnamedagen bij BinnensteBuiten. Daarom geef ik antwoord op de tien meest gestelde vragen. 

 

#1 Worden de opnames in jouw huis gedaan? 

Nee, ik film niet in mijn eigen huis. We filmen in woningen die hun eigenaren beschikbaar stellen voor opnames. Dus zie je prachtige paarden op de achtergrond rennen bij een kookfragment? Die zijn niet van mij.  

sharon de miranda achter de schermen binnenstebuiten
sharon de miranda achter de schermen binnenstebuiten

#2 Wat gebeurt er met het eten na de opnames? 

Zonder een heel team kan een kookitem niet gemaakt worden. De meeste recepten die ik maak, zijn voor vier personen. Op een draaidag in de kookstudio staan er twee mensen achter de camera, er is één persoon voor het geluid, één iemand voor de productie en de regisseur is ook aanwezig.  

Dus het eten wordt allemaal opgegeten! Op een draaidag in de keuken maak ik drie afleveringen, dus aan mijn collega’s wordt ook altijd gevraagd om bakjes mee te nemen. Maar vaak gaan deze leeg weer mee naar huis, omdat alles op is gegaan. 

 

#3 Kook je alles zelf? 

Jazeker, alle recepten maak ik zelf. Een aflevering duurt tussen de negen à twaalf minuten, en er wordt flink in geknipt. Als ik een bouillon gebruik, dan heb ik er thuis al één voorbereid. Zo hoef ik niet uren te wachten totdat mijn bouillon eindelijk klaar is.   

Gelukkig helpt het hele team mee met het afwassen en opruimen. Ik word weleens aangesproken met: ‘Zo, jij bent snel, ik zag je net op tv!’ Dat blijf ik leuk vinden, maar de waarheid is dat alle opnames al ruim van tevoren gemaakt zijn.  

'Ik verbrand regelmatig mijn handen of laat iets uit mijn handen vallen'

#4 Waar haal je je inspiratie vandaan? 

Uit mijn ervaring als kok, en van mensen om me heen die het ook heerlijk vinden om bezig te zijn met eten. Als ik op vakantie ben geweest, dan zie je dit zeker terug in mijn recepten! 

En als ik op pad mag voor BinnensteBuiten, zoals bijvoorbeeld bij de boeren, dan word ik door hen, de omgeving en het ingrediënt waar het op dat moment over gaat geïnspireerd.  

 

#5 Gaat het wel eens fout? 

Natuurlijk. Ik ben ook maar een mens, haha! Ik verbrand regelmatig mijn handen of laat iets uit mijn handen vallen. Ook ben ik een pro in het uitspreken van niet-bestaande woorden.  

En mijn inschattingsvermogen is niet al te best. Vaak gebruik ik pannen die echt te klein zijn, waardoor ik vervolgens alles in een andere pan moet afmaken. Waar ik zelf het hardst om heb gelachen, is een aflevering waarin ik de mixer met poedersuiker aanzette en vervolgens zelf helemaal onder de poedersuiker zat... 

Verder knippen we het er lekker uit! Ik ben wel bang voor een blooper-aflevering… Dat wordt van mij dan een hele lange. 

 

#6 Ben je alleen tv-kok? 

Nee, dat ben ik niet. Ik werk ook fulltime voor de provincie Flevoland, waar ik me onder andere bezighoud met de plantaardige eiwittransitie.  

#7 Waarom doe je je ring niet af tijdens het koken? 

Ik kook tijdens mijn opnames net als thuis, en dan doe ik ook nooit mijn sieraden af. Uiteraard is het persoonlijk hoe je thuis kookt. De één doet al zijn sieraden af, en de ander kookt met een schort om. Als ik voor gasten kook, zoals in mijn restaurant, dan kook ik met handschoenen aan.  

Hygiëne is uiteraard belangrijk! En voor de kijker die m’n ringen storend vindt… Tja, wat kan ik daarop zeggen? 😀  

 

#8 Is je haar echt? 

Jazeker, ik heb dreads. Ik ben daar ongeveer vijftien jaar geleden mee begonnen. Het zijn eigenlijk lange knopen die ik er ook niet zomaar af kan halen, tenzij ik alles eraf scheer. Dit ben ik voorlopig niet van plan.  

Ik haal er wel regelmatig een stukje af, anders hangt m’n haar in het eten en dat is niet fris. Over fris gesproken: mijn dreads zijn mijn haren, en deze was ik regelmatig zoals de meeste mensen hun haren wassen met shampoo. En zo nu en dan gooi ik er een kleurtje in voor de afwisseling. 

'Een blooper-aflevering over mij zou een hele lange worden'

#9 Wat kook je thuis?  

Hetzelfde als in BinnensteBuiten! Maar mijn man is ook kok, en ik vind het heerlijk als hij heeft gekookt. Eén keer per week koken onze kinderen, waar ik supertrots op ben. Ik kan er alleen niet naar kijken; het ziet er namelijk wel spannend uit als ik hen bezig zie met een mes. Maar ik ben van mening dat je je kinderen niet vroeg genoeg kan betrekken in de keuken.  

 

#10 Blijf je een expert bij BinnensteBuiten? 

Echt wel, het is de leukste baan die ik kan bedenken! En ik heb nog voldoende inspiratie voor heel veel nieuwe recepten. Ook het team dat achter de schermen van BinnensteBuiten druk bezig is, komt keer op keer weer met leuke ideeën. Daar krijg ik ook veel energie van; zonder hen is het allemaal niet mogelijk.  

Hierbij deel ik twee recepten: eentje van mijn begindagen in 2015 en eentje van nu. Smakelijk eten!  

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

nick toet futureproof recept guacamole doperwten