College Tour is een journalistiek programma dat in 2007 werd bedacht door presentator Twan Huys. Het wordt sinds 2021 uitgezonden door KRO-NCRV. Het programma staat bekend om de interactie met het publiek, dat voornamelijk uit studenten bestaat. Samen met de presentator mogen zij vragen stellen aan bekende gasten.

Vooraanstaande gasten

De gasten komen van over de hele wereld om vragen te beantwoorden, en het gesprek met het publiek aan te gaan. Bekende gasten door de jaren heen waren ondernemers Bill Gates en Richard Branson, de Dalai Lama en actrice Whoopi Goldberg. Van eigen bodem kwamen onder meer politici Mark Rutte en Sigrid Kaag, tv-maker Tim Hofman en crimineel Willem Holleeder op bezoek.

Lovende kritieken

College Tour wordt geprezen om de bijzondere manier van interviewen waarbij studenten de kans krijgen om kritische vragen aan prominente gasten te stellen. Studenten krijgen zo de kans om in gesprek te gaan met iemand die ze anders waarschijnlijk nooit zouden spreken.

Willem Holleeder

Het programma kwam in opspraak toen topcrimineel Willem Holleeder in 2012 te gast was. Verschillende media vonden dat Holleeder nooit een podium had moeten krijgen. Presentator Twan Huys zei hier jaren later zelf het volgende over: ‘We hebben daar lang over nagedacht en veel over gesproken. Holleeder was op dat moment net vrij en kwam terug de maatschappij in.’

Nadat de zussen van Holleeder gesprekken met hun broer stiekem hadden opgenomen, kwam onder meer naar buiten dat Holleeder betrokken zou zijn bij verschillende liquidaties. Toen zei Twan Huys het volgende: ‘Dat veranderde het hele perspectief van ons gesprek in College Tour. Met de kennis van nu hadden we hem niet uitgenodigd.’

Dalai Lama

In 2009 was de Dalai Lama te gast in College Tour. Dit was het enige interview waarvan presentator Twan Huys erna dacht: ‘dit had ik anders moeten doen’. Hij vond dat hij té veel van de Dalai Lama onder de indruk was, waardoor het interview niet lekker liep. Huys stelde naar eigen zeggen weinig echt originele vragen waardoor het interview uitliep op een routineverhaal.

Jubileum en podcast

In 2023 bestaat College Tour vijftien jaar. Ter ere van het 15-jarige jubileum zijn de meest bijzondere afleveringen te luisteren in de podcast 15 jaar College Tour. In een interview met KRO-NCRV deelde Twan Huys een lijstje met gasten die hij in de toekomst hoopt te interviewen.

Het nieuwe seizoen van College Tour zie je bij KRO-NCRV vanaf 10 september 2023. De gasten worden eind augustus bekend gemaakt.  

Twan Huys en Caroline van der Plas

Terugkijken?

De afgelopen seizoenen zijn er veel spraakmakende gasten bij College Tour geweest: 

  • Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof
  • Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam 
  • Lex Hoefsloot, de man die in Nederland de eerste auto op zonne-energie op de markt bracht 
  • Clarissa Ward, oorlogsverslaggever van de CNN 
Klik hier