Kunst voor vrijheid

Vanuit het Hollandse Drenthe strijdt de Tibetaanse monnik en beeldend kunstenaar Tashi Norbu al jaren voor politieke vrijheid in Tibet.

In zijn woonplaats Emmen richtte hij het Museum voor Tibetaanse Hedendaagse Kunst op. Een unicum in de wereld, waar hij met onvermoeibare inzet Tibetaanse kunst en het voortbestaan van de Tibetaanse cultuur tot zijn levenstaak heeft gemaakt. Vanwege dit werk wordt hij nu door de Chinese overheid als dissident beschouwd en kan hij nooit meer een voet op Tibetaanse of Chinese bodem zetten.

Als kunstenaar zet hij zich in voor zijn artistieke vrijheid en als boeddhistisch monnik voor spirituele vrijheid van alle levende wezens. Tashi is pas laat in zijn leven het pad van het boeddhistisch celibataire leven ingeslagen. In dit portret vertelt hij zijn levensverhaal. Hoe komt zijn vrijheidsdrang in zijn dagelijks leven tot uiting?

Verlichting van de wereld

In De Boeddhistische blik: Free as a monk zien we Tashi onvermoeibaar als een ‘urban monk’ aan het werk. Hij maakt een zandmandala op een spirituele beurs in Den Haag, hij begeleidt een livestream meditatie op het strand die online wereldwijd te volgen is. We zien hoe Tashi in zijn rode gewaad Tibetaanse symbolen en heilige teksten op armen en bovenlijven van Nederlandse mensen tatoeëert, mantra’s ten gehore brengt tijdens een muzikale lounge en bij wijze van ‘performance art’ de vliegende monniken schildert die hem bezielen. Hij is voortdurend aan het werk voor de verlichting van de wereld en voelt zich vrij als nooit tevoren.

De Boeddhistische Blik: Free As A Monk, is te zien op 5 februari om 15.45 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.