Een vraag over Ezeltje-prik en de Duitse oprichter van de eerste kleuterschool. Dit zag je op nieuwjaarsdag 1 januari in de elfde aflevering van De slimste mens. 

Kandidaten 

In deze eerste aflevering van 2024 nemen columnist Sheila Sitalsing en radiopresentator Chantal Quak wederom plaats in de arena. Nieuwe uitdager is cabaretier en kleinkunstenaar Gavin Reijnders. Is hij net zo goed in het spelen van het spel als het spelen op zijn ukelele?  

Salland 

Gavin Reijnders trapt af met de vraag ‘In welke Nederlandse provincie vind je de landstreek Salland?’, hij verloochent zijn Twentse roots niet en raadt het juiste antwoord. ‘Dat is Overijssel’, aldus de cabaretier. 

Fröbelen 

Chantal Quak vervolgt met het antwoord de vraag ‘Hoe noemen we de activiteit die vernoemd is naar de Duitse oprichter van de eerste kleuterschool?’ ‘Fröbelen’, zegt de radiopresentator. ‘Dat sieraden maken van jou is natuurlijk ook een soort fröbelen’, grapt Philip. In haar vrije tijd maakt Chantal Quak graag oorbellen: ‘Misschien moet ik ze maar eens gaan verkopen, want ik heb er nu 600 en ik heb maar twee oren.’  

Finale 

Met een flink verschil van 108 seconden strijden Gavin Reijnders en Chantal Quak om door te mogen naar de volgende aflevering. Gavin Reijnders bijt het spits af met de vraag ‘Wat weet je van Kylie Jenner?’ ‘Ze heeft mooie lippen’, aldus de cabaretier. Maar helaas is dat geen goed antwoord. Chantal Quak laat de vraag over Ezeltje-prik aan haar voorbijgaan. Dan slaat ze van schrik een hand voor haar mond. De score is bijna gelijk. 24 seconden voor Chantal Quak en 22 seconden voor Gavin Reijnders. De cabaretier is het voordeel, want hij mag beginnen. De vraag ‘Wat weet je van de hedendaagse versie van Wie van de drie?’ wordt de radiopresentator uiteindelijk fataal. Chantal Quak moet het spel verlaten.  

Wil je niets missen van jouw favoriete kennisquiz?

Schrijf je dan in voor De slimste mens nieuwsbrief!

Philip Freriks en Maarten van Rossem in De slimste mens