Niemand minder dan Leon Mazairac maakt deze week zijn entree in de blauw-gele studio. De chef-kok staat in de keuken van restaurant Karel V en is expert van het programma BinnensteBuiten. Wat weten we nog meer van deze chef de cuisine?
Van de Domtoren naar Florida
Leon Mazairac start zijn carrière met zijn eigen restaurant Podium onder de Dom: lange tijd één van de beste restaurants in Utrecht. Na tien jaar pakt de BinnensteBuiten kenner zijn koffers en vertrekt hij naar culinaire keukens in binnen- en buitenland. Van de stranden in Zandvoort tot het historische Maarssen, met als eindhalte het Amerikaanse Florida.
Toch keert de keukenmeester terug naar zijn geboortestad Utrecht, waar hij als chef de cuisine dagelijks de gasten van restaurant Karel V een ware sterrenmaaltijd voorschotelt.
Het regent sterren
In april 2023 ontvangt Mazairac als chef van restaurant Karel V een Michelinster. Zijn obsessie voor sterrenrestaurants ontstaat op jonge leeftijd: als kind kent de chef-kok alle Parijse twee- en driesterrenrestaurants uit zijn hoofd. Leon Mazairac: ‘Ik dacht als ik al die zaken uit mijn hoofd ken en er een keer langs rij, dan kan ik er misschien wel werken.’
'Ik heb alle Parijse twee- en driesterrenrestaurants uit mijn hoofd geleerd’
De titel chef-kok heeft Mazairac in ieder geval al op zijn naam staan, maar of hij zich kroont tot de slimste moet nog blijken.
De slimste mens, iedere werkdag om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.