De familie Cudogham van Een huis vol is 'gek van eten'. Van de zoetste zoetekauw tot de grootste soepliefhebber, in dit artikel vind je gerechten en snacks waar Iven, Cynthia en hun zeven kinderen extra dol op zijn. En let goed op, want ze geven een handige tip om kinderen lekker veel groenten te laten eten.
Weekmenu
Cynthia is, zoals ze zelf zegt, niet zo heel gestructureerd en werkt geen weekmenu’s uit. ‘Ik denk dat je daardoor ook heel veel kan verspillen. Ook omdat het bij ons zo kan zijn: die eet bij een vriendje of het vriendje komt erbij. Ik wil er niet te veel aan vast zitten.’
Per week heeft ze ongeveer drie maaltijden in haar hoofd die ze sowieso wil maken. ‘Dat shopt ook makkelijk.’ Ze geeft aarzelend toe dat ze bijna elke dag boodschappen doet. ‘Ook omdat ik het leuk vind. Maar de grote dingen komen dan wel soms twee keer per week, dan laten we ook wel bezorgen.’
Makkelijkste eter en grootste zoetekauw
Wie is in huize Cudogham de makkelijkste eter? Dochters Pixie en Lois eten volgens Cynthia en Iven alles. ‘Eigenlijk eten ze allemaal wel goed,’ vertelt Iven. De jongste kinderen Twiggy en Oos zijn de meest selectieve eters van het gezin.
‘Twiggy wil alleen maar zoetigheid. If it ain’t zoet, it ain’t good,’ lacht Iven. Volgens Iven is zijn jongste dochter, net als Cynthia, een echte fijnproever. Cynthia: ‘Ze houdt wel echt van lekkere taartjes, gebakjes vindt ze heerlijk. Ze wil het ook altijd wel maken en bakken en doen.’
'Twiggy wil alleen maar zoetigheid. If it ain't zoet, it ain't good!'

Borreldingetjes
‘We zijn gek op eten,’ antwoordt Iven op de vraag wat de favoriete snacks zijn van hun gezin. ‘Onze kinderen kunnen opstaan en vragen: wat gaan we eten vanavond? Echt de hele dag.’ Naast een lekker uitgebreide brunch met onder andere wat zoete broodjes, zijn hartige snacks ook zeker populair bij iedereen.
Cynthia: ‘De snacks zijn wel echt wat ze lekker vinden. Van die hapjes. Lekker breekbrood met hummusjes en dipjes enzo. Dat vinden ze echt altijd allemaal lekker.’ Iven vult aan: ‘Of die rijstsnackjes, hoe heet dat ook alweer? Geen rijstwafels, maar van die crackertjes ofzo met soja. Vooral vers van de markt.’ Ook nootjes, pinda’s, cashewnoten en nacho’s worden nog genoemd. Cynthia: ‘Ja, dat soort dingetjes houden ze heel erg van. Van die borreldingetjes.’
'Soep is zo soepig'
Wintergerechten
Tijdens de warme dagen worden er veel lichte gerechten gegeten, maar nu het weer wat kouder wordt ziet het menu er wat anders uit. ‘Ik houd van soepen en stamppot, maar daar is niet iedereen het mee eens. Dus dan gaan we voor ovenschotels.’ vertelt Cynthia. Iven: ‘Ovenschotels lekker, maar de soepen… Kijk, als je thuiskomt en je vraagt: 'wat gaan we eten?' En ze horen: 'soep.' Nou, daar heb ík zelfs al moeite mee. Maar als je het eenmaal eet, zijn het lekker gebonden soepen. Superlekker!'
Iven: 'Je kunt natuurlijk allemaal soorten soepen maken, met zoete aardappel en weet ik veel wat dan. Dat is echt heel lekker. Maar gewoon het feit soep. Het is gewoon een beetje, soep is zo soepig.’ Cynthia lacht: ‘Je wil gewoon kauwen ofzo.’ Iven: ‘Ja precies. Een bite.’
'Wat ze snijden, wat ze bereiden, dat eten ze sneller'

Tip om kinderen groenten te laten eten
Iven en Cynthia hebben een handige tip om kinderen net wat meer groenten te laten eten. Iven tegen Cynthia: ‘Wat ik vooral bij jou zie is dat je de kinderen echt betrekt bij het koken. Kinderen hebben de behoefte om dingen in hun mond te stoppen. Dus als ze gezonde dingen snijden, komkommer of paprika, willen ze dat toch eten. Dan hebben ze dat al binnen, dat is helemaal prima. Dus laat ze maar lekker voorsnijden en doen.’ Cynthia vult aan: ‘Wat ze snijden, wat ze bereiden, dat eten ze sneller. En een handige bijkomstigheid is dat het tijd scheelt!’
