Nederland is een van de grootste voedselproducenten in de wereld. Maar hoe heeft onze bodem invloed op de smaak van ons eten? 

In Joël Lokaal gaat culinair journalist Joël Broekaert van noord tot zuid door Nederland om te onderzoeken waar ons land naar smaakt. HIj komt vijf bodems tegen: zeeklei, veen, rivierklei, zand en löss. Enkel op pad met een grondboor en een goede trek zoekt hij dit tot op de bodem uit. 

"De bodem heeft invloed op hoe ons eten smaakt"

Maar hebben de verschillende soorten grond invloed op wat wij op ons bord krijgen? Joël denkt van wel. "Bijna overal in ons land staan dezelfde koeien, die eten allemaal gras. Als de melk dan toch anders smaakt moet dat wel aan de bodem liggen. Maar de bodem blijkt ook op andere manieren van invloed op de producten die eraf komen."

Eerste aflevering

In de eerste aflevering is Joël in Groningen om de bodem van zeeklei te proeven. Er worden hier veel aardappels op verbouwd. Maar waarom in Groningen? Chef-kok Joris Bijdendijk geeft met de mooiste aardappels een beeld van de vruchtbare Groningse bodem vol zeeklei. 

Joël Lokaal
7 min
Deze video op je eigen site plaatsen

In de eerste aflevering is Joël in Groningen om bodem van zeeklei te proeven. Er worden hier veel aardappels verbouwd. Maar waarom in Groningen? Chef-kok Joris Bijdendijk geeft met de mooiste aardappels een beeld van de vruchtbare Groningse bodem vol zeeklei.

Joël Lokaal, woensdag om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.