Vakantie vieren, erop uitgaan en ontspannen en dat het liefst met zo min mogelijk impact op het klimaat. Wist je dat er reisorganisaties zijn die duurzame reizen aanbieden? Keuringsdienst van waarde onderzocht in hoeverre dit soort reizen daadwerkelijk duurzaam zijn. Wat blijkt? Luxe vakanties en duurzaamheid gaan niet echt hand in hand.

In de aflevering kijkt Ersin Kiris naar de duurzaamheid van ecohotels. Dit zijn hotels die een minimale impact op het milieu willen hebben. Dat blijkt in de praktijk best lastig te zijn. De duurzaamste vakantie is natuurlijk een vakantie die je niet maakt. Maar als je er toch even tussenuit wil, hoe doe je dat dan zo groen mogelijk? Deze vier tips helpen jou!

 

1. Ga kamperen 

Wist je dat kamperen veel duurzamer is dan verblijven in een hotel? Hoewel er tegenwoordig veel ‘groene’ hotels zijn, is het energieverbruik ook daar nog erg hoog ten opzichte van de camping. Door te kamperen verminder je je ecologische voetafdruk aanzienlijk. Je kan in Nederland ook naar een natuurkampeerterrein gaan. Op deze campings speelt de natuur en duurzaamheid een grote rol. Ga dus lekker de natuur in!

2. Ga op wandel- of fietsvakantie

Als je dan toch gaat kamperen, dan is een wandel- of fietsvakantie ideaal. Je bent lekker actief bezig en je ziet veel van de omgeving. Daarnaast stoot je helemaal niks uit! Het enige wat je gebruikt is je eigen energie. Veel groener dus.

Weetje!

Een vliegreis belast het milieu wel 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein. 

Milieu Centraal

3. Pak de bus of de trein

Ga je naar een verre bestemming op vakantie? Dan ben je waarschijnlijk snel geneigd om het vliegtuig te nemen. Het vliegtuig is een van de meest vervuilende manieren om te reizen. De trein is een goed alternatief als je op een veel zuinigere manier op vakantie wil. Je reist weliswaar iets minder ver van huis, maar je bent veel groener bezig! Binnen vier uur sta je al in Parijs of Londen. Wil je nou toch een stukje verder reizen? Dan is interrailen ook nog een optie. Daarmee reis je met de trein door heel Europa en het is ook nog eens goedkoper dan met het vliegtuig.

4. Denk bewust duurzaam

Daar ben je dan! Aangekomen op bestemming. Ook hier kun je bewust nadenken over groene keuzes die je maakt. Dit kan al heel simpel zijn! Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om in plaats van een flesje water een bidon mee te nemen. Of pak tijdens het wandelen afval op dat je onderweg tegenkomt. Als je nou veel van sporten houdt, dan kan je ook gaan ploggen. Dit is een manier om zwerfafval op te ruimen terwijl je hardloopt. Hiermee voorkom je dat dieren stikken of dat het afval in de zee terecht komt.

Met deze tips maak je jouw vakantie een stukje groener. Zo zorgen we samen goed voor de aarde. 

Groener doen?

KRO-NCRV geeft om de aarde. Met onze programma's, artikelen en acties proberen we de wereld steeds wat groener te maken. Doe je mee?

Een kas met allemaal planten