Octopus is steeds vaker in de Nederlandse schappen te vinden. Voorgekookte smaakvolle tentakels met de naam pulpo. Maar wat is er met de rest van het beest gebeurd? De Keuringsdienst krabt zich achter de oren en zoekt naar de kop van de octopus.

Plotseling populair 

Octopus is in de afgelopen jaren flink in populariteit gestegen. Eerst vooral in Japan en Spanje, maar nu ook in Nederland. Toch zie je meestal alleen de armen in de winkels liggen. Waar blijven al die hoofden dan? Om deze hoofdvraag te beantwoorden moeten we bij de visboer wezen. Want daar zouden onze octopussen een kopje kleiner gemaakt worden. Maar zijn die octopushoofden überhaupt wel te eten?

Wat is pulpo?

Pulpo betekent in het Spaans letterlijk vertaald octopus. Omdat octopus vaak geassocieerd wordt met een Spaans gerecht, staat ook op de verpakking in onze schappen vaak het woord pulpo vermeld. Pulpo a la gallega is een populair gerecht in Spanje en komt uit de regio Galicië. Dit gerecht bestaat uit onder meer octopus, aardappels en paprikapoeder.

Keuringsdienst van waarde - pulpo

Mals stukje

De hele octopus is eetbaar, en in vele andere culturen wordt ook het hoofd gretig gegeten. Visspecialist Wil van Merkensteijn zegt in de aflevering van Keuringsdienst van waarde dat het hoofd zelfs het meest malse stuk van de octopus is.

Want waar we in Nederland niet zo happig zijn op hoofdvlees, zijn ze in Spanje een stuk minder koppig. Daar snijden ze ook het hoofd in stukken voor de tapas. Volgens een Spaanse pulpo-fabrikant is het zelfs de op een na populairste tapa in Spanje. Toch worden ook de overgebleven hoofden die wij Nederlanders niet graag eten verwerkt in producten zonder dat we het weten. 

Zeevruchtensalades

De octopussen worden op de visafslag onthoofd en in stukken gesneden. De tentakels worden verpakt en verscheept naar landen over de hele wereld. De koppen worden ingekookt en in zakken gestopt. De snijresten worden ingevroren. Die gaan naar bedrijven die zeevruchtensalades maken voor paella, pasta’s, soepen en andere producten met onherkenbare visdelen.

Van kop tot teen

Het hoofd van de octopus is dus wel zeker een bruikbaar en mals stukje vlees, en de kans bestaat dat je het zonder te weten alsnog hebt gegeten. De gemiddelde Nederlander weet nou eenmaal niet wat ze ermee aan moeten, en kiezen daarom vaak voor de tentakels van het beestje. Wie toch liever hele ongekookte octopus koopt, moet bij de visboer wezen. Want daar is het beestje ook met kop te verkrijgen.

Kun je nog met een gerust hart octopus eten?

Hij heeft Nederland in zijn greep: de octopus. Vroeger alleen bij de visboer, nu zelfs in de supers te koop. Pulpo staat erop: voorgekookte tentakels inclusief zuignappen. De vraag naar pulpo groeit spectaculair. Maar kost dat de octopus niet de kop? De Keuringsdienst neemt een duik in het diepe en vraagt: kunnen we nog met een gerust hart octopus eten?

Keuringsdienst van waarde - pulpo gerecht