Het zal je vast niet zijn ontgaan: vleeswaren in de supermarkt met verschillende bereidingswijzen. Geroosterd, gegrild of ovengebakken; de opties zijn eindeloos. Maar in hoeverre verschillen deze opties daadwerkelijk van elkaar? Keuringsdienst van waarde zoekt het uit.
Geroosterd, gegrild of toch ovengebakken
In feite zijn roosteren en grillen synoniemen van elkaar. En kan dit ook in de oven worden gedaan, mits er geen vet wordt toegevoegd aan de vleeswaren. Er zit dus vrijwel geen verschil tussen vleeswaren die geroosterd, gegrild of ovengebakken zijn.
Bruin randje
De verschillende vleeswaren hebben vaak één ding gemeen: een mysterieus bruin randje. Maar hoe komt dit bruine randje op het vlees? Keuringsdienst van Waarde ging op onderzoek uit en dook in de wereld van vleeswaren. Het bruine randje moet de consument doen denken dat het vlees heerlijk gegrild is.
Voedseltechnoloog Paul Grimberg: 'De consument wil heel graag een stukje beleving hebben.' Het is daarbij belangrijk dat de vleeswaren er zo optimaal mogelijk uitzien: 'Je proeft met je ogen.'
'Je proeft met je ogen.'
Gekookt en gekleurd
De Keuringsdienst ontdekte dat vleeswaren gekookt en vervolgens gekleurd worden om de illusie te wekken dat ze gegrild zijn. In sommige gevallen zit er zelfs een velletje van een ander dier om het vlees heen om dat bruine randje te krijgen. Benieuwd naar hoe dat zit? Bekijk dan snel de aflevering.