De populaire Yorkham torent qua prijs opvallend hoog boven andere hammen uit. Waarom? Het zou van de bil van een bijzonder Engels varken gemaakt worden. Maar wat maakt dat varken zo uniek? Keuringsdienst van waarde duikt in de wereld van Yorkham en besluit het biggetje te wassen.
Wat is Yorkham?
Yorkham dankt zijn naam aan het Yorkshire varken, ook wel bekend als het Large White varken. Dit varken komt oorspronkelijk uit het Engelse Yorkshire en staat bekend om zijn snelle groei en hoge vleesopbrengst.
In de Keuringsdienst van waarde-uitzending legt slager David Lishman uit wanneer men in Engeland Yorkham eet: ‘Vooral tijdens de feestdagen, bereid met een traditionele mix van zout, suiker en broodkruim.’
In de Nederlandse supermarkt vind je Yorkham vooral als plakjes voor op de boterham. De ham lijkt qua uiterlijk op andere hamsoorten en ligt het hele jaar door in de schappen. Hoe zit dat precies?
Nederlandse Yorkham
Nederlandse varkenshouder Coen Bosch legt in de aflevering van Keuringsdienst van waarde uit: ‘Voor de productie van Nederlandse ham fokken we altijd met ‘de York’. Dit ras is heel vruchtbaar, krijgt veel biggen en kan ook vaker biggen krijgen.’ Blijkbaar kun je dus ook York-varkens in Nederland fokken. Maar geeft dit Nederlandse York-varken ook zulke speciale ham?
Goedkope ham van hetzelfde varken
De Yorkham die je in Nederlandse supermarkten koopt is dus vaak gemaakt van Nederlandse varkens die verwant zijn aan het Engelse Yorkshire varken. Maar dit geldt net zo goed voor veel andere en goedkopere hamsoorten in de supermarkt.
Ondanks de naam en de hogere prijs, is Nederlandse Yorkham meestal niet anders dan andere hammen die je kunt kopen. Dit terwijl Yorkham 30 euro per kilo kost. Een kilo achterham kun je al voor 12 euro per kilo krijgen. Beide hamsoorten worden hier in Nederland geproduceerd, vaak met varkens van eigen bodem. Dus, waar betaal je eigenlijk extra voor?
Kwaliteit en bereiding
Bij het vergelijken van supermarkt-Yorkham met andere hammen uit de supermarkt, blijkt dat ze niet alleen van hetzelfde varken komen, maar ook qua ingrediëntenlijst nauwelijks van elkaar verschillen. Bovendien komt de smaak en textuur van supermarkt-ham vaak niet in de buurt van die van de ham van de slager.
Voedingstechnoloog IJsbrand Velzeboer: ‘Op Yorkham wordt hetzelfde standaardrecept toegepast als op andere hamsoorten, met ongeveer 20 tot 25 procent vocht en een zoutgehalte van rond de twee procent.’
Dit betekent dat supermarkt-ham vaak slechts 85 procent varkensvlees bevat. De rest bestaat uit water en toevoegingen, zoals fosfaten, die de ham zwaarder maken. Zo verdient de producent meer, terwijl de consument minder echt vlees krijgt.
Authentieke ham of slimme marketing?
Yorkham lijkt zijn hogere prijs vooral te danken te hebben aan slimme marketing. De ham wordt in Nederland geproduceerd, vaak met varkens van eigen bodem, en bevat veelal dezelfde ingrediënten als andere hamsoorten. De naam ‘Yorkham’ suggereert een bijzondere herkomst, maar in werkelijkheid is er weinig verschil met andere ham in de supermarkt.