Je bent je koffer aan het inpakken en komt ineens die fles zonnebrandcrème van vorige zomer tegen. Het is erg verleidelijk om deze mee te nemen op vakantie in plaats van een nieuwe aan te schaffen. Maar hoelang kun je die tube zonnebrand bewaren voordat je een nieuwe moet kopen?

Ultraviolette straling

Zonlicht speelt een cruciale rol in het ondersteunen van onze gezondheid. Wanneer de zon schijnt, voelen we ons vaak gelukkiger en energieker. Zonlicht stimuleert namelijk de productie van vitamine D in onze huid. En vitamine D is dan weer essentieel voor onze energiehuishouding. 

Goed excuus om uren in de zon te bakken hoor ik je denken. Maar te veel zonlicht is ook niet goed. Zonlicht bevat namelijk ultraviolette straling. Ondanks dat de straling niet met het blote oog te zien is, kan het toch een risico vormen. 

Een hoge dosis UV-straling of langdurige blootstelling kan onder andere huidverbranding, huidkanker en oogbeschadigingen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om regelmatig en genoeg zonnebrand op te doen, zodat jij niet met de gebakken peren zit. Maar kun je die tube van vorig jaar nog meenemen op vakantie? 

Let jij op de houdbaarheidsdatum van zonnebrandcrème
Choices

Periode na opening

Misschien heb je weleens gehoord dat je zonnebrandcrème maar één zomer kunt gebruiken. Is dit een marketingtruc of moet die fles zonnebrand na een jaar toch echt de prullenbak in? 

Op de meeste zonnebrandproducten staat een illustratie van een klein geopend potje met een getal en een letter erin. Deze geeft de PNO (voluit: periode na opening) aan. Gevonden? Als er '12M' op je zonnebrandcrème staat, dan is de tube tot twaalf maanden na opening houdbaar. Daarna is de Sun Protection Factor (SPF) niet meer betrouwbaar. Blootstelling aan warmte, zuurstof en UV-stralen hebben allemaal invloed op de crème.

Een ongeopende fles kun je nog wel gebruiken na twaalf maanden, mits deze op een koele en donkere plek bewaard is. Zelfs in winkels worden vaak nog voorraden van het jaar ervoor verkocht.  

Afname van de SPF

Ondanks de PNO-vermelding op de verpakking hoef je geopende zonnebrandcrème niet direct na 12 maanden weg te gooien. Dermatologen stellen dat zonnebrand met een SPF 50 een factor van 45 of 40 heeft in het tweede jaar na openen. Een crème drie of vier jaar bewaren, wordt daarentegen niet aangeraden. 

Als de zonnebrandcrème raar ruikt, verkleurd is of er waterig en geschift uitziet, kun je deze beter wegdoen. Ziet jouw zonnebrandcrème er na drie jaar nog steeds ‘goed’ uit? Dit is geen garantie voor de werking van de zonnebrand. Je kunt daarom beter het zekere voor het onzekere nemen. Zeker als het om bescherming tegen schadelijke UV-stralen gaat. 

Neem geen risico

Om er zeker van te zijn hoe lang je zonnebrandcrème veilig kan gebruiken, staat er een verplichte houdbaarheidsdatum op de verpakking. Het is moeilijk met zekerheid vast te stellen hoe betrouwbaar de zonnebrand na verloop van de houdbaarheidsdatum datum is.  

Bewaar zonnebrand daarom niet al te lang, laat die tube niet in de volle zon staan en neem vooral geen risico als je twijfelt. Zo kun jij met een gerust hart op vakantie, en blijf je niet met de gebakken peren zitten. 

Werkt de ene zonnebrand beter echt beter dan de andere?

De dagen worden steeds warmer, de zon blijft langer schijnen en de stranden worden drukker. Vooral in de zomer is het belangrijk om je zonnebrandcrème niet te vergeten. Maar moet je elke dag zonbescherming op? En maakt het nog uit welke?

Keuringsdienst van waarde - zonnebrand