In een Keuringsdienst van waarde uitzending werden er verschillende sojasauzen getest op de aanwezigheid van 3-MCPD. Deze stof is in een aantal sauzen aangetroffen. Omdat er veel vragen waren over de uitslag van de test hebben we besloten om de resultaten te delen.

3-MCPD

De productie van natuurlijke sojasaus duurt zo'n twee jaar. Om dit proces te versnellen gebruiken sommige fabrikanten een handig trucje waarmee ze ook in twee dagen een onnatuurlijke variant kunt maken. Maar daarbij komt wel het kankerverwekkende stofje 3-MCPD vrij.

De 3-MCPD (3-monochloorpropaan-1,2-diol) ontstaat door een procesverontreiniging. Dit betekent dat het een stof is die niet opzettelijk aan het voedsel is toegevoegd, maar ontstaat tijdens het koken, verwarmen of zuiveren van voedsel of ingrediënten. Het kan bijvoorbeeld ontstaan tijdens de productie (raffinage) van plantaardige oliën en vetten of tijdens de productie van sojasaus. 

Labtest

Het laboratorium heeft tien verschillende merken sojasaus getest op de aanwezigheid van 3-MCPD. Het betreft een steekproef waarbij één flesje per merk is getest. In vijf flesjes hebben we 3-MCPD aangetroffen. Bij vier van die vijf samples was de hoeveelheid binnen de wettelijke norm van 0,02 mg per kilogram. Dat betekent dat het product veilig wordt geacht voor consumptie en geen gevaar oplevert voor de gezondheid. Eén van de vijf producten zat boven de toegestane norm. 

De sojasauzen waarin 3-MCPD is aangetroffen: 

  1. Blue Elephant sojasaus
  2. Amoy dark soy sauce
  3. Jumbo sojasaus
  4. Datu Puti sojasaus 
  5. *

Alleen Datu Puti sojasaus zat boven de norm. De producent heeft ons laten weten dit product uit de schappen te halen. 

Onderstaande sojasauzen hebben we ook getest, hier is géén 3-MCPD in aangetroffen:

  1. Albert Heijn sojasaus
  2. Yellow label sojasaus
  3. Yellow label black soy nr. 1
  4. Haiyin bridge sojasaus
  5. Sempio sojasaus

*Update 18-10-2018: 

Na de uitzending van 4 oktober 2018 stond Lee Kum Lee sojasaus op de lijst van producen waarin 3-MCPD was aangetroffen. Maar we ontvingen twee andere analyse rapporten van Lee Kum Lee waarin geen 3-MCPD werd aangetoond in dezelfde batch.

Deze analyses waren uitgevoerd door Eurofins in Duitsland en door het eigen laboratorium van Lee Kum Lee. Vervolgens hebben we onze eigen test gedaan op een fles met dezelfde batchcode en verkregen hetzelfde resultaat; er werden geen aantoonbare hoeveelheden 3-MCPD gevonden.

Keuringsdienst van waarde: sojasaus

De ene sojasaus is de andere niet. Althans, zo lijkt het. Waar de ene fles rept over 'natuurlijk gebrouwen', zwijgt de andere over het productieproces. Hoe wordt sojasaus eigenlijk gemaakt en bestaat er dan ook zoiets als 'onnatuurlijk gebrouwen'? De Keuringsdienst onderzoekt de smaakmaker van ver.

Keuringsdienst van waarde - Ersin met sojasaus