Ketchup, de iconische rode saus die een vaste plek heeft veroverd in onze keukens en harten. Maar op welke plek in de keuken precies? Want bewaar je die fles ketchup het beste in de keukenkast of toch in de koeling?

Ingrediënten

Om je te helpen met het vinden van de beste bewaarplek, moet je weten welke ingrediënten er in ketchup zitten. Het hoofdingrediënt van ketchup is, je raadt het al, tomaat. Naast tomaten bevat ketchup ook suiker, azijn en zout. Door de suiker, het zout en het zuurgehalte is de zoete tomatensaus lang houdbaar.

Je zou denken dat je ketchup hierdoor prima kunt bewaren op kamertemperatuur. In de supermarkt vind je ketchup immers in de ongekoelde schappen. Waarom zouden we het dan thuis in de koelkast bewaren? De beste plek om je ketchup te bewaren heeft op sociale media zelfs tot een uitgebreide discussie geleid. 

Waar bewaar jij je ketchup?
Keuzen

Bewaren 

Volgens Pascalle Stijger, woordvoerder van het Voedingscentrum, is het antwoord eenvoudig. Ongeopende ketchup kan je overal in huis bewaren. Echter, eenmaal geopend, is de koelkast de beste plek. Dit komt omdat bacteriën en virussen zich minder snel vermenigvuldigen bij lage temperaturen, waardoor de ketchup langer houdbaar blijft. 'Zit de fles nog wel dicht, dan is het ook prima om hem op een koele en donkere plek buiten de koelkast te bewaren.'

Lees ook:

Kijk, ruik en proef

Hou je nou niet van koude ketchup, niet getreurd. Op kamertemperatuur kan je ook prima gebruik maken van de ketchup. Een geopende ketchupfles kan je een paar maanden bewaren zonder smaakverlies. ‘Kijk, ruik en proef om te controleren of de saus nog goed is’, zegt Pascalle Stijger. ‘Hou namelijk altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking in je achterhoofd.’  

Of je nu kiest voor de koelkast of de keukenkast, één ding is zeker: ketchup heeft zijn plek in onze keukens en harten veroverd. Ondanks dat we genieten van elke sappige, met ketchup bedekte hap, zal de discussie over de beste bewaarplek online nog wel even voortduren.

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief

Keuringsdienst van waarde - aardappelen