Heb je zin in een avondje Chinees, dan koop je mie. Voor een Italiaans bordje, haal je sneller tagliatelle. Beide vertegenwoordigen een ander werelddeel, maar lijken verdacht veel op elkaar. Mie en tagliatelle zijn allebei van tarwe en vaak verkocht als vogelnestjes. Wat is eigenlijk verschil tussen mie en tagliatelle? De Keuringsdienst van waarde neemt de deegslierten onder de loep.
Authentieke mie
De Keuringsdienst van waarde gaat langs bij de miefabriek. Mie fabrikant Peter van der Moolen legt het proces van mie maken uit. Bloem wordt samen met water gemengd. Vervolgens worden de deegkruimels gekneed tot een massieve deegklomp. Het geheim van de mie ligt volgens Peter bij het walsen. Mie wordt dubbelgevouwen gewalst, waardoor er meer lucht in het deeg komt en de smaak van kruiden beter wordt opgenomen. Dit maakt mie authentiek en typisch Chinees. Maar bij een Chinees restaurant luidt wat anders.
Nep pasta
Mie, waarmee bami wordt gemaakt, is dus hetzelfde als tagliatelle. De bami is zelfs geproduceerd in Italië. Is er dan wél iets wat het Oosterse deegwaar onderscheidt van de Italiaanse slierten? Het verschil blijkt te zitten in de tarwe. Tagliatelle wordt gemaakt van durum tarwe, wat vaak geler is in kleur, terwijl mie wat lichter oogt. Durum griesmeel staat echter als ingrediënt op de verpakking van mie én tagliatelle. De supermarkt mie fabriek, gebaseerd in Italië, zegt ook dat mie eigenlijk gewoon tagliatelle is, of in zijn Italiaans, tagliolini. Met geen verschil in ingrediënten, of in het maakproces, lijkt mie een pasta te zijn die doet alsof.
Origineel Hollandse mie, authentiek gemaakt in Italië
Marketingtruc
Mie nestjes zijn twintig jaar geleden naar Nederland gebracht door voormalig mie-inkoper Joop Bartelds. Origineel Hollandse mie, authentiek gemaakt in Italië, noemt Joop het. De tagliatelle werd in een Aziatische verpakking gestopt en benoemd als mie. Lorenzo Ferraro, de peetvader van de Aziatische noedels uit Italië, vertelt dat de marketingtruc heeft gewerkt. Mie werd het bestverkopende product, in tegenstelling tot het identieke product in de Italiaanse verpakking, wat het minst verkochte product was.
Om te zien of het verschil tussen mie en tagliatelle toch verstopt ligt in de smaak, gaat mie fabrikant Peter samen met de Keuringsdienst wokken. Een bordje is gemaakt met tagliatelle, de ander met mie. Benieuwd welke Peter lekkerder vindt?
Keuringsdienst van waarde, dit seizoen elke donderdag om 20:25 uur op NPO 3.
Lekkere pasta recepten
Knorrende maag gekregen? In BinnensteBuiten vind je de lekkerste (pasta) recepten!