In bijna elk Hollands huishouden kan je het wel vinden: paté. Of smeerworst. Want eigenlijk zijn de verschillen in ingrediënten en uiterlijk heel minimaal. Toch staat eentje mooier op je borrelplank en kost het flink wat meer. Paté is soms tot 10 keer duurder dan smeerworst. Hoe is dat mogelijk?

De Keuringsdienst van waarde duikt in de wereld van smeerworst en paté. Hoe kan het dat er inhoudelijk zo weinig verschil zit tussen de twee vleessoorten, maar op het gebied van prijs een wereld van verschil zit. Op zoek naar antwoorden bellen ze rond. “Beide kan je op brood én bij feestjes gebruiken”. Veel inhoudelijk verschil is er dus niet.  

De Keuringsdienst probeert antwoorden te vinden bij dé vleeskenners: de slager. 

Keuringsdienst van waarde - pate proeftest fragment
30 s
Deze video op je eigen site plaatsen

De Keuringsdienst van waarde gaat langs de slager om uit te zoeken waarom er zo veel prijsverschil zit tussen paté en smeerworst.

Één procent meer lever, tien keer duurder  

“Paté wordt als een luxeproduct gezien, smeerworst niet” is een terugkomend antwoord. Paté wordt zelfs als “veredelde smeerworst” omschreven. Maar is paté nou echt meer luxe dan smeerworst? Het verschil in prijs lijkt gebaseerd te zijn op de hoeveelheid lever dat in paté zit ten opzichte van smeerworst. Één procent meer lever in paté dan in smeerworst blijkt het, wat de prijs van paté behoorlijk laat opkrikken.

"Paté is eigenlijk veredelde smeerworst."

Homogene smaak

Het verschil tusen paté en smeerworst wordt steeds meer minimaal, aldus patékenner Inge Janson. Fijnere paté produceer je goedkoper en zie je vaker naast smeerworst in de schappen liggen. Naast ingrediënten en smaak lijkt ook de textuur van paté steeds meer op dat van smeerworst te lijken. Over paté zegt Janson: “De gemiddelde mens is gaan wennen aan de homogene, fijne smaak”. Om het verschil tussen smeerworst en paté ultiem aan de kaak te stellen neemt worst- en vleeswaren deskundige Paul van Trigt in een blinde smaaktest de proef op de som. Benieuwd hoe hij het doet? 

Keuringsdienst van waarde pate

Keuringsdienst van waarde, dit seizoen elke donderdag om 20:25 uur op NPO 3.  

Madame Paté

In Binnenstebuiten proeft Alain Caron de klassieke Franse paté van Inge Janson

Binnenstebuiten paté
Heb jij liever paté of smeerworst?
  1. Hoe luxer, hoe beter! Doe mij maar paté. 100% (3 votes)
  2. Ik bespaar liever een centje! Ik koop smeerworst. 0% (0 votes)