Kaneel: altijd op de appeltaart, een kaneelrol kan niet zonder. Onmisbaar bij de ontbijtgranen. Met kaneel kan je veel. Wie kaneel wil, heeft wat te kiezen. Er is kaneel in stokjesvorm en gemalen, duur en goedkoop, in vijftig tinten bruin. Soms met de chique voornaam Ceylon, vaker gewoon verkocht als kaneel. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen al die soorten kaneel? 

Wat is kaneel eigenlijk? 

Kaneel is te koop als poeder of in stokjes, maar wat is kaneel eigenlijk? De verpakking verklapt niets over de plant waarvan de specerij gemaakt wordt. Laat staan over welk deel. Ook over het land van herkomst blijft het gissen als je kaneelpoeder of -stokjes koopt.  

Hoe groeit kaneel?

Kaneel is een specerij afkomstig van een tropische plant: de schors van de kaneelboom, welteverstaan. De hele schors van de boom wordt gebruikt, van stam tot takken en twijgen. 

De bast wordt van de boom verwijderd en vervolgens gedroogd om als kaneel te kunnen verkopen. Eigenlijk is gemalen kaneel niets meer dan zaagsel met een smaakje. Klinkt misschien raar, maar toch zijn we er allemaal dol op. 

Waar let jij op bij het kopen van kaneel?
Keuzen

Prijsverschil kaneel

Je hebt kaneel met een kiloprijs van 19 euro, maar er ligt ook kaneel in de schappen die 306 euro per kilo kost. Vanwaar dit enorme prijsverschil? Het is immers allemaal boomschors, toch? 

Je kunt van twee verschillende bomen kaneel maken: de Cinnamomum Cassia, ook wel Chinese Cassia genoemd, en de Cinnamomum Verum.  

Cassiakaneel

Van de Cinnamomum Cassia wordt cassiakaneel gemaakt. Dit is de goedkopere en meestverkochte kaneelsoort. Deze kaneelboom groeit voornamelijk in China, Indonesië en Vietnam. 

Je kunt cassiakaneel herkennen aan de dikke, harde, donkerbruine stokken. Deze kaneelsoort heeft een ietwat pittige en scherpe smaak. 

Ceylon

Ceylonkaneel wordt van de Cinnamomum Verum gewonnen en komt oorspronkelijk uit Sri Lanka, dat vroeger Ceylon heette. Volgens puristen is Ceylon de enige echte kaneel, en is dan ook een stuk duurder dan haar goedkopere zusje cassia.

Ceylon- en cassiakaneel verschillen namelijk niet alleen in prijs, maar ook van smaak. Ceylon is een stuk warmer, zoeter en zachter van smaak dan cassia. Stokjes ceylonkaneel zijn vrij dun, lichtbruin van kleur en lijken haast op perkamentachtige rolletjes.

Keuringsdienst van waarde - verschil Ceylon en Cassia

Gradaties kaneel

De kaneelsoort is niet het enige dat invloed heeft op de prijs. De geoogste boomschors wordt namelijk opgedeeld in vijf gradaties, van A tot en met E. Hoe lager de geoogste schors op de boom zat, hoe beter de kwaliteit. 

Om de gradatie te bepalen kijken ze naar de hoeveelheid etherische olie die kaneel bevat. De stam is dikker en bevat meer etherische olie. Hier worden de rolletjes doorgaans van gemaakt. Deze rolletjes kunnen een gradatie van A tot en met C hebben. Van de lagere kwaliteit maken ze kaneelpoeder.

Keuringsdienst van waarde - Gradaties kaneel

Een mengelmoes aan kaneel

Op potjes gemalen kaneel staat echter niets over de soort kaneel, de gradatie of van welk deel van de boom het komt. Dus hoe weet je als consument met welke kwaliteit kaneel je te maken hebt? 

In de Keuringsdienst van Waarde-uitzending zegt kaneelverkoper Iona Mulder: ‘Er zijn grote bedrijven in Europa die enorme partijen kaneel inkopen uit allerlei verschillende plekken. De kaneel die in zo’n potje belandt, is dus vaak een mengelmoes van kaneel uit verscheidene Aziatische landen.’ 

‘Kaneel kan makkelijk vijf jaar onderweg zijn voordat het bij jou in de keuken belandt,’ aldus Mulder. 

Het blijft gissen

Als je stokjes hebt, kun je wel zien welke kaneelsoort je koopt. Zijn het harde dikke stokken? Dan heb je waarschijnlijk cassiakaneel te pakken. De rolletjes Ceylon zijn een stuk dunner. Naar de kwaliteit en het land van herkomst blijft het echter gissen. 

Wat we wel weten, is dat kaneel een lange weg aflegt voordat het in onze keukens belandt, en dat er een wereld van verschil zit tussen de verschillende soorten en kwaliteit. 

Meer van Keuringsdienst van waarde weten?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde - Ersin - Olijfolie