Een rijstland kun je Nederland niet noemen. Wel het land van de toverrijst. Handige pakjes waarmee je binnen acht minuten perfecte rijst op tafel zet. De Keuringsdienst vraagt zich af met welke rijst de fabrikanten precies toveren, en zoekt het antwoord in Suriname.

Altijd perfecte rijst 

Het lijkt zo eenvoudig, maar bijna iedereen maakt wel eens een fout waardoor de rijst fenomenaal mislukt. Te knapperig, te zompig of één grote plakkerige massa. Gelukkig is er voor de Nederlanders een oplossing bedacht. Toverrijst belooft in acht minuten klaar te zijn én niet te kunnen mislukken. Dat klinkt veelbelovend. Maar waar komt deze betoverende rijst vandaan?

Kook jij wel eens met snelkookrijst?
Keuzen

Van Surinaamse rijst naar toverrijst

Als de korrels in Suriname geteeld worden, is het nog gewone droogkokende rijst. Lekker, maar zeker niet betoverend. Dus wat is nou die geheime formule, waarmee ze eenvoudige rijstkorrels omtoveren tot toverrijst? 

De toverrijst fabrikant vertelt in deze Keuringsdienst van waarde uitzending dat elke individuele korrel gescand wordt door een machine. Als ze te klein of te donker zijn, worden ze gescheiden van de rest van de familie. Zo blijft alleen de crème de la crème over voor de klant. Maar is toverrijst echt uniek?

Herkomst 

In tegenstelling tot vele andere rijstsoorten is toverrijst een Nederlands bedenksel van rijstfabrikant Lassie, gevestigd in het Zaanse Wormerveer. Maar dit is niet de locatie waar het verhaal begint. Deze witte langgraanrijst komt namelijk met de boot helemaal vanuit het zonnige Suriname naar ons koude kikkerlandje gevaren.

Verschil snelkookrijst en toverrijst

Maar het concept toverrijst is niet bij uitstek Nederlands, noch Surinaams. Het is simpelweg snelkookrijst die ze in Nederland een betoverende naam hebben gegeven. Het proces voor het maken van snelkookrijst werd namelijk al in 1939 ontdekt door een Afghaanse uitvinder. Twintig jaar later werd snelkookrijst ook in Nederland geïntroduceerd onder de naam toverrijst. Maar rijst sneller later koken, hoe doen ze dat?

Om van witte rijst snelkookrijst te maken worden de rijstkorrels een half uur gestoomd met een precieze hoeveelheid water. Dit proces, wat parboiling heet, is volgens fabrikanten van snelkookrijst dé sleutel tot rijst die niet kan mislukken. Door het voorkoken zet het zetmeel van de rijst zich uit, waardoor het product later zijn vorm behoudt en niet plakkerig wordt als je het thuis kookt.

Is het echt sneller klaar? 

Door het voorkookproces in de fabriek is het koken van rijst in je eigen keuken een eitje geworden. Je hoeft er niet precies voor te zijn. Het kan haast niet fout gaan. Maar is het ook echt zoveel sneller als de verpakking belooft?  

Toverrijst heeft een kooktijd van slechts acht minuten, maar in de kleine lettertjes staat wel dat je het daarna 15 minuten moet laten staan met het deksel op de pan. De Surinaamse langgraanrijst daarentegen moet 15 minuten koken en hoeft daarna nog maar vijf minuten te staan voordat je het kunt eten.

Uiteindelijk schuilt de magie dus niet zozeer in de snelle bereidingstijd, maar eerder in de belofte dat je er zoveel water bij kunt gooien als je wilt en nog steeds zult eindigen met een heerlijk kleefvrij gerecht.