De knakworst. Je hebt er waarschijnlijk nooit echt over nagedacht, maar het heeft die naam niet zomaar gekregen. Het worstje hoort een knak-geluid te maken als je een hap neemt. Maar dat is inmiddels verleden tijd. Waarom is de knak uit de knakworst verdwenen? De Keuringsdienst zoekt het uit.

Een echte knakworst vinden

De keuze aan knakworsten is reuze. Hoe groter de supermarkt, hoe meer kans je hebt om een échte knakworst te vinden. Dat blijkt nog best wel een opgave: een échte knakworst hoort een knakgeluid te maken als je ‘m eet of breekt, bevat daadwerkelijk vlees én heeft een jasje in de vorm van een schapendarm.

Verschil supermarkt en ambachtelijke knakworst

Wanneer is een knakworst een knakworst? Als je een knakgeluid hoort. Dat is alleen niet het enige wat een échte knakworst van zijn supermarktconcurrenten onderscheidt. De knak komt doordat er gebruik wordt gemaakt van een stukje schapendarm, ook wel de schapensnaar genoemd. 

De darm is klein en wordt opgerekt, waardoor het geluid ontstaat. Daarnaast bevat een knakworst (op de vega-variant na) altijd vlees. Bij de supermarkt kom je veelal mechanisch seperatorvlees tegen op het etiket. Dat is een restje vlees dat met hoge druk van de kipkarkassen wordt afgespoten.

Maar waarom knakken sommige knakworsten niet?

Het jasje van een supermarktknakworst wordt vaak gemaakt van rundercollageen, dat bestaat uit huidvezels die worden gevormd tot een pap en verdund totdat het verneveld kan worden. De worstjes worden vervolgens ‘gecoat’ en in een pekelbad gedompeld. Het dunne en strakke jasje dat ontstaat knakt niet. Vandaar dat de knakworsten uit blik die je in de supermarkt koopt niet knakken.

Mag het dan wel knakworst heten?

Een knakworst hoeft niet te knakken, dat is niet in een wet vastgelegd. In 2012 werd er een rechtszaak aangespannen vanwege niet-knakkende knakworsten. De uitspraak was duidelijk: een knakworst hoeft niet te knakken om een knakworst te mogen worden genoemd. De meeste mensen weten inmiddels niet meer anders. De oude knakworst is een knakloze worst geworden.

Meer van Keuringsdienst van waarde weten?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde - Ersin - Olijfolie