De runderen die als natuurvlees eindigen in de winkel hebben veel ruimte, lopen het grootste deel van het jaar buiten en ook de kalfjes mogen bij hun moeder blijven tot ze groot genoeg zijn om op eigen benen te staan. Maar toch heeft natuurvlees ‘maar’ 2 Beter Leven-sterren en geen 3. Hoe kan dat?

Tot de melk op is

'Als je kijkt naar de eisen voor 3 sterren dan voldoen we eigenlijk aan alle eisen', vertelt Ed Hendriks van Natuurvlees Nederland. 'Sommige dingen doen we zelfs beter dan de eisen voor 3 sterren. Onze kalveren blijven 6 tot 7 maanden bij hun moeder. Langer dan 7 maanden kan niet, want dan is de melk op. Dan verstoot de moeder het kalf. We volgen daarin het natuurlijke proces.'

Let jij op de Beter Leven-sterren bij aankoop van vlees?
Choices

Buiten lopen

De eis voor de weidegang zoals dat heet voor 3 Beter Leven-sterren is minstens 180 dagen. En ook daar voldoet de natuurvleeskoe aan, vertelt Hendriks.

'De koeien lopen 6 tot 10 maanden buiten. Maar hoeveel dagen precies dat heeft te maken met dat in sommige natuurgebieden langer niet mag. Vaak zijn de gebieden voor onze koeien ook vogelgebieden en dan moet je tijdens het broedseizoen wachten tot de vogels uitgebroed zijn.

De helft van onze runderen loopt nu nog steeds buiten. Dat is ongebruikelijk in deze tijd van het jaar, maar doordat het nog warm is, groeit het gras ook door en mogen de dieren buiten blijven. Dat wordt overigens niet bepaald door de boer, maar besloten door de eigenaar van het natuurgebied. Voor elk gebied is er een beheersplan waarin staat hoeveel koeien erop mogen en van wanneer tot wanneer.'

Stalgrootte

De enige eis waar het natuurvlees niet aan voldoet voor 3 sterren is de grootte van de stallen. Om die derde ster te krijgen moet elk dier minstens 8,5 m² tot zijn beschikking hebben. Voor 2 sterren is dat 6,6m².

Je zou denken dat je als natuurvlees-producent graag die derde ster ook wil krijgen, maar voor Hendriks is dat het niet waard: 'Onze runderen staan 2 tot 6 maanden per jaar op stal. De kosten om de stallen groter te maken zijn zo groot voor onze boeren dat de prijzen voor het vlees zo hoog worden dat de consument dat niet meer wil betalen.

'De hele markt vraagt om 2-sterrenvlees. We zouden het wel willen, maar de meerkosten betalen doet niemand. Bovendien vinden we 2 of 3 sterren niet zo interessant. De dieren staan vaak in groepjes bij elkaar en dan is de ruimte die ze bij 2 sterren hebben meer dan voldoende. Het dierenwelzijn wordt er niet beter door.'

Kort door de bocht

De Dierenbescherming, de organisatie achter het Beter Leven-keurmerk, noemt dat kort door de bocht: 'De voorwaarden (voor de stalgrootte red.) staan er niet voor niks in. Wij hebben onderzoek laten doen naar wat dieren nodig hebben om zoveel mogelijk richting hun natuurlijke gedrag te komen en beperking van ruimte is daarin nooit een goede stap. Je wil de dieren zoveel mogelijk de ruimte geven om hun eigen plek te vinden en ze een keuze te gaan van waar ze willen zijn.'

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief

banketbakkersroom keuringsdienst van waarde