Met een kip kan je veel kanten op. Een veelzijdig stukje vlees, noemen ze dat. Er is hele kip en halve kip. Kippenpoot, kippenvleugels of kippendij. Allemaal stukken kip met heldere plaatsaanduiding op het label. Maar het label van broodbeleg met kip ontbreekt elke vorm van herkomst. Waarom wordt er toch zo mysterieus gedaan over de afkomst het kippetje, en waar komen deze vleeswaren dan precies vandaan?

Wetgeving  

Het heeft deels met wetgeving te maken. Op het etiket van onbewerkt vlees is het verplicht om te vermelden waar het dier is gehouden en uiteindelijk geslacht is. Zodra het om een bewerkt vleesproduct gaat hoef je de herkomst als vleesproducent niet meer aan te geven. Door de toevoeging van marinades, kruiden en andere ingrediënten schuilt het kippetje in je kip-kerrie salade dus in anonimiteit.

De Europese Commissie beraadt zich over strengere regelgeving voor het vermelden van de herkomst van bewerkte vleesproducten, maar zo gemakkelijk is dat nog niet. Vaak is het vermelden van de herkomst praktisch niet te doen. Want wat blijkt? Voor het maken van plakjes kipfilet worden meerdere kippen met verschillende herkomst in het vleesproduct verwerkt.
 

Welk deel van de kip eet jij het liefst?
  1. Kipfilet 32% (376 votes)
  2. Kippenbout 13% (154 votes)
  3. Kippenvleugel 7% (87 votes)
  4. Kippendij 47% (548 votes)

Tropische kip

Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 600 miljoen kippen geslacht. Maar niet alleen Hollanders zijn dol van kip. De rest van de wereld is ook erg gecharmeerd van het pluimvee van Hollandse bodem. Zo’n 80% van de geslachte kippen worden geëxporteerd naar het buitenland. Je zou denken dat de 120 miljoen kippen die overblijven genoeg zouden zijn voor eigen consumptie. Toch importeren we jaarlijks meer dan 440.000 ton aan kippenvlees uit het buitenland.

Zo wordt er kip uit onder andere Brazilië en Thailand geïmporteerd. De kip wordt opgesneden in verre landen en diepgevroren geëxporteerd naar Nederland. Een Thaise kippenhandelaar zegt tot wel 19.000 ton kip per jaar naar ons land te exporteren. Maar waarom zoeken vleesfabrikanten zover van huis naar kippen zonder kop?

Ruilhandel

Het importeren van vlees uit het verre landen is nou eenmaal veel goedkoper vanwege onder andere arbeidskosten, en de kosten van voer aldus pluimvee-econoom Peter van Horne. Je kunt daardoor zo’n 20 tot 30% goedkoper produceren dan in Nederland.

Een andere reden voor de massale import van tropische kip, is dat Nederlanders vooral kipfilet lusten, en de delen van de kip met bot liever links laten liggen. Hierdoor is een soort ruilhandel ontstaan. Want het buitenland wil maar als te graag Hollandse kippenbouten. Door deze wederzijdse uitwisseling van kippendelen is iedereen behalve de kip zelf tevreden.

Sawadee kip

De kipketen zit gek in elkaar. Dankzij wetgeving is het makkelijk voor producenten van vleeswaren om de ware herkomst van de kip weg te laten, en daar maken ze maar al te graag gebruik van. De vermelding van kip met tropische oorsprong zul je namelijk niet snel terugvinden op de verpakking van je broodbeleg. Maar wanneer je een boterham met Twentse kipsalade eet is de kans aannemelijk dat de kip van ver gekomen is.

Ga jij vanaf nu ook andere delen van de kip eten?
  1. Nee, ik blijf bij kipfilet 5% (10 votes)
  2. Misschien… 15% (28 votes)
  3. Ja, zeker! 72% (133 votes)
  4. Ik eet überhaupt geen kip 7% (13 votes)

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief!

keuringsdienst van waarde iberico