Wie in de horeca wel eens kip met friet, kipsaté of kipshoarma bestelt, krijgt daar in sommige gevallen kip die maar voor 70 procent uit kip bestaat. Maar hoe zit het met de kipfilet die in de supermarkt ligt? Of wel: wordt de kip uit de supermarkt óók volgepompt met water? 

Interessante propositie 

Water aan kip(filet) toevoegen is commercieel interessant omdat het leidt tot een hoger gewicht. Door de kip te injecteren met water is het mogelijk om van een kipfilet dat zo’n 200 gram weegt een kipfilet van ongeveer 250 gram te maken. Een grotere kipfilet levert de kipverkoper meer geld op. Zo maken 4 kipfilets een kilo in plaats van 5.

Keuringsdienst van waarde over waterkip

Diepgevroren kipfilet, speciaal voor de horeca, die maar voor 70% uit kip zou bestaan. De rest is water. Waarom? En hoe ze het doen, wil de Keuringsdienst weten en verzuipt bijna in de wereld van de waterkip.

KVW - Sosha Duysker - Waterkip

Onbewerkt vlees

Aan onbewerkt vlees, dat wil zeggen rauw vlees, mag volgens de wet geen water worden toegevoegd. Als dat wel gebeurt, dan mag het niet als vlees worden verkocht. Onder ‘onbewerkt vlees’ wordt verstaan: niet gemarineerd, gemalen, gepaneerd, gerookt of gekruid. Als een van deze bereidingen wordt gebruikt, is het een ander verhaal. 

Water bij de kip

Aan bewerkt vlees, zoals vleeswaren, hamburgers, gemarineerde kipfilet, kan en mag wel water worden toegevoegd. Dat is toegestaan, mits dit op het etiket terug te vinden is. Op dat etiket moet de kipverkoper dan letterlijk 'water' bij de lijst van ingrediënten benoemen. Als er meer dan 5 procent water aan het eindproduct is toegevoegd, dan moet er op het etiket 'met toegevoegd water' staan en is het verplicht om het exacte percentage water te vermelden. 

Als er op de ingrediëntenlijst van jouw bakje 'bewerkte' kip staat, is de kans groot dat er ook additieven (of wel: e-nummers) zijn gebruikt. Dat wil zeggen: stoffen die bewust aan het vlees worden toegevoegd. Zo komen de waterbinders E450 en E451 veel voor. 

Kip met en zonder water

Wie kip in de supermarkt koopt, kan dus ook kip met water kopen. Bij onbewerkte kip, dat wil zeggen doodsimpele rauwe kipfilet, komt het niet voor. Maar bij het kopen van bewerkt vlees, of het nou gemarineerd, gekruid, gemalen, gepaneerd of gerookt is, hoef je niet gek op te kijken als je water samen met bindende E-nummers op de lijst van ingrediënten ziet staan.