Wat blijft er over van gin als je de alcohol eruit haalt?

Alcoholvrij is populair en om die reden blijft het aanbod aan alcoholvrije drankjes alsmaar groeien. Zo is er alcoholvrij bier, wijn en ook is er gin zonder alcohol. Maar wat zit erin als er geen alcohol in zit, en waarom betalen we daar de hoofdprijs voor?

Alcoholvrije gin is eigenlijk koude kruidenthee

We noemen gin zonder alcohol wel alcoholvrije gin, maar eigenlijk mag de naam ‘gin’ niet worden gebruikt. Om het drankje gin te mogen noemen moet deze volgens de wet minimaal 37,5 procent alcohol bevatten. Alcoholvrije gin wordt daarom kruidendestillaat, oftewel een koude kruidenthee, genoemd

Drink jij wel eens alcoholvrij?
Keuzen

Wat maakt gin alcoholvrij?

De manier waarop gin en alcoholvrije gin worden gemaakt, is hetzelfde: door middel van distillatie. Tijdens het distilleren neemt de verdampte alcohol dan de smaak van de ingrediënten op. In gin zijn dat jeneverbessen en botanische kruiden als koriander en citrusvruchten. Na distillatie wordt de geconcentreerde gin verdund met gefilterd en gedemineraliseerd water, tot een sterkte van ten minste 37,5%. De kwaliteit van het water is van groot belang voor de uiteindelijke smaak van de gin. Het enige verschil is dat er bij de productie van alcoholvrije gin – je voelt hem al aankomen – geen alcohol maar extra water wordt gebruikt.

'Ze willen bij de rest horen, en daar hoort bij dat je hetzelfde betaalt.'

Ginproducent

Minder belasting en geen accijns, maar toch een hoge prijs

Op alcoholvrije dranken geldt een lager belastingstarief en er wordt er geen accijns geheven. Het is niet duurder om te produceren, dus waarom betaal je dan nog steeds evenveel of zelfs meer voor een fles alcoholvrije gin, Een fles kost gemiddeld 17 euro. Ginproducent Craig Hutchinson zegt daarover: ‘’Het is een drankje voor volwassenen. Volwassenen die geen alcohol drinken, doen dat niet om geld te besparen. Ze willen bij de rest horen en daar hoort bij dat je hetzelfde betaalt.’’

Alcoholvrije gin: een overprijsde fles water met een smaakje

‘’Maar je kunt ook zeggen dat je 40 euro betaalt voor een liter water met een smaakje’’, concludeerde Marijn Frank in de uitzending over alcoholvrij. Hutchinson: ‘’Zo denken consumenten niet, en zo zouden ze ook niet moeten denken. Als we het goedkoper maken, ervaren de mensen het heel anders. Dan kunnen we geen merk opbouwen waar mensen een gevoel bij hebben. We willen mensen de beloning geven die ze graag willen. Even tien minuten niets hoeven en gewoon genieten en dan terug naar de hectiek van hun dagelijkse leven.