De Keuringsdienst wandelde door de supermarkt en kwam een gek ingrediënt tegen op de ingrediëntenlijst van roomijs, chocolademousse en boterhamworst. Er blijkt zeewier in te zitten. Maar wat doet zeewier in deze producten?

Honderden soorten eetbare zeewier

Er bestaan meer dan 500 eetbare soorten zeewier, waarvan een deel gebruikt wordt voor consumptie. Zo wordt nori gebruikt om sushi te rollen, kombu om bouillon mee te maken en is er speciaal zeewier voor in salades. 

Dat zeewier ook in slagroom, ijs en boterhamworst zit, is waarschijnlijk een stuk minder bekend bij het publiek. Maar welk wier gebruikt de industrie voor dit soort producten, en waarom?

Bruin, groen en rood wier

Enkele bekende soorten zeewier zijn bruinwieren, groenwieren en roodwieren. Zeewier in desserts en vleeswaren wordt uit roodwier gewonnen. Je kunt dit op de productverpakking herkennen aan de E-nummers E407 (carrageen) en E407a (verwerkt Eucheuma-wier).

Carrageen (E407) wordt gewonnen uit een mengsel van verschillende soorten rood zeewier. E407a daarentegen wordt specifiek verkregen uit verwerkte Eucheuma-wieren.  Dit is een specifieke soort roodwier.

zeewier soorten keuringsdienst van waarde

Een hoog slijmgehalte

Carrageen (E407) en verwerkt Eucheuma-wier (E407a) wordt door de voedingsindustrie gebruikt als bindmiddel, stabilisator en verdikkingsmiddel. 

Het type zeewier dat gebruikt wordt heeft een hoog ‘slijmgehalte’, en leent zich daarom perfect als geleermiddel. Daarnaast zijn carrageen en verwerkt Eucheuma-wier smaakloos, waardoor het veelal gebruikt wordt als plantaardig alternatief voor gelatine.

Eet jij weleens zeewier?
Choices

Verschil in het toepassen van carrageen en Eucheuma 

Wat is precies het verschil tussen E407 en E407a? Carrageen (E407) wordt vaak gebruikt in producten die een heldere en stevige structuur vereisen, zoals vleesproducten, omdat de gelerende eigenschappen in de meest pure vorm aanwezig is. 

Eucheuma-wier (E407a) heeft een iets minder zuivere samenstelling en een hoger cellulosegehalte. Het wordt daarom vaker in zuivel of desserts gebruikt waar een zachtere structuur voor nodig is. Het verdikkingsmiddel zorgt er ook voor dat water goed wordt verbonden met andere voedingsstoffen. Daardoor smelt je ijsje bijvoorbeeld minder snel in de zomer.

Lees ook dit artikel

Cruciale rol 

Carrageen (E407) en Eucheuma-wier (E407a) spelen een cruciale rol in de voedingsindustrie. Door de toenemende vraag naar natuurlijke en plantaardige ingrediënten in producten, is de kans groot dat we zeewier vaker tegenkomen op de ingrediëntenlijst van verschillende producten.  Dus kijk de volgende keer dat je een toetje eet, vooral even of er zeewier inzit.

Meer weten over het eten in je winkelmandje?

Download dan de Keuringsdienst van waarde Supermarktgids.

kvw_supermarktgids_beeld_-_kaas.jpeg