Je neemt wat bloem, eieren, melk en een snufje zout. Even kloppen en je kunt een pannenkoek bakken. Maar supermarkten liggen vol met pannenkoekmixen en handige shakers. Erg handig, maar wel een stuk duurder. De Keuringsdienst vraagt zich daarom af wat er precies in die kant-en-klare pakjes zit. 

Er is voor ieder wat wils. Als je het jezelf echt makkelijk wilt maken, kies je voor een fles waar je alleen melk aan moet toevoegen – nog even schudden en het kan de pan in. Als je bereid bent wat meer moeite te doen, zijn er ook mixen waar je zelf melk, eieren en/of boter aan toe moet voegen. Maar in hoeverre verschilt de inhoud van deze half-klare mixverpakking dan nog van het oude vertrouwde pannenkoekenbeslag dat wij al ons hele leven kennen? 

Hoe maak jij je pannenkoeken?
Keuzen

De perfecte pannenkoek

Pannenkoekenspecialist Theo Fokken vertelt in deze Keuringsdienst van waarde-aflevering, dat de perfecte pannenkoek uit een aantal simpele ingrediënten bestaat. Namelijk: melk, tarwebloem, eieren, zout en bakpoeder. 

Deze mix - in combinatie met de juiste dikte van het beslag en een perfecte temperatuur van de pan - is volgens hem dé sleutel tot de perfecte pannenkoek. Maar hoe zit het met die handige voorverpakte mixjes dan?

Pannenkoekenmix

We hebben tegenwoordig immers allemaal drukke levens en te weinig uren in een dag. De moderne thuisbakker verkiest daarom soms liever de kant-en-klare pannenkoekmix boven het traditionele recept. Maar waar betaal je eigenlijk voor? 
 
Elke fabrikant heeft zo zijn eigen idee over de ideale formule. De ingrediënten verschillen dus per merk. Maar over het algemeen zitten er in de mix naast de standaardingrediënten - meel en zout - vaak ook scharreleipoeder en verschillende rijsmiddelen. Deze rijsmiddelen herken je aan de E-nummers.

Sneller of toch niet?

Producenten voegen vaak ook anti-klontermiddel en een vleugje vanille-aroma aan de shakers toe voor de smaak. Als je echt wilt weten wat erin zit, kan het geen kwaad om de ingrediëntenlijst op de verpakking te bekijken.  

Dit is uiteraard ook erg handig als je wilt weten wat je zelf nog moet toevoegen, zodat je thuis niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Want als je thuis tot de conclusie komt dat je zelf nog melk, eieren én boter toe moet voegen, kun je je afvragen hoeveel sneller je eten eigenlijk op tafel staat.  

Je betaalt voornamelijk voor het idee van gemak. Want waar een kilo zelfrijzend bakmeel (tarwebloem en rijsmiddel) één euro per kilo kost, betaal je voor pannenkoekenmix met vrijwel dezelfde ingrediënten plus wat toegevoegd zout bijna het dubbele per kilo.

Meer Keuringsdienst van waarde?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief. Al duizenden mensen gingen je voor.

Keuringsdienst van waarde - Pieter - haricots verts