Wie een goed stuk vlees in de kuip wilt, moet het laten rijpen. Het zorgt voor meer smaak en een malsere textuur. Maar niet al het vlees is geschikt om te rijpen. Een gerijpte ribeye kom je wel vaak tegen, maar een dry aged kippendijfiletje niet. Hoe komt dat?
Rijpingskast
Vlees rijpen doe je door een stuk vlees in een speciale rijpingskast te hangen de luchtvochtigheid, luchtcirculatie en temperatuur reguleert. Dat heet ook wel ‘dry agen’. Aan de buitenkant ontstaat er een donkere rand. Dit voorkomt dat er bacteriën in de kern van het vlees komen.
Binnenin verdampt het vocht langzaam uit het vlees, waardoor er een meer geconcentreerde smaak ontstaat. Ook zorgt het rijpen er voor dat het spierweefsel wordt afgebroken waardoor het vlees malser wordt.
Rund
Rundvlees is met afstand het meest gerijpte vlees. Dit heeft voor een groot deel te maken met het slachtingsproces. Runderen worden droog geslacht, wat betekent dat de huid van het karkas wordt gehaald. Hieronder zit een laag vet en dat zorgt er voor dat het vlees lekker gerijpt kan worden.
Rugstukken
Wie in het schap of bij de slager kijkt, ziet dat het vaak de vedettes van het vlees zijn die gerijpt verkocht worden. De entrecôte, côte de boeuf en de ribeye worden veel gebruikt. Dit zijn stukken uit de rug van het rund.
Deze delen hebben een goede marmering waardoor ze zeer geschikt zijn voor rijping. De marmering is het vet dat tussen de spieren zit, het intramusculaire vet, en dat vet zorgt voor veel smaak.
Lam
Lammeren ondergaan ook een droog slachtingsproces en kunnen daarom goed gerijpt worden. Het rijpen van lamsvlees is meestal wel een stuk korter, een week of twee. Dit komt omdat het een kleiner dier is dan een koe.
Kip
Kip is het meest veelzijdige stukje vlees. Maar voor rijping is het niet geschikt. Dit heeft te maken met het feit dat kip een korte houdbaarheidsdatum heeft en gaat rotten als je het probeert te rijpen.
Varken
Varkensvlees is een beetje vreemd. Varkens worden nat geslacht, de huid blijft er op zitten, maar het vlees kan wel gerijpt worden. Alleen niet langer dan een dag of tien. Als je het langer doet dan wordt het gewoon minder lekker en heb je kans dat het plakkerig wordt aan de buitenkant. In sommige gevallen wordt het varkensvlees eerst ondergedompeld in rundvet, zodat het een beschermlaag krijgt en het niet helemaal indroogt.
Wild
Ook bij wild geldt over het algemeen de regel dat het vlees van droog geslachte dieren beter te rijpen is dan van nat geslachte dieren. Maar omdat wild wat steviger vlees heeft, zijn er wel meer mogelijkheden om vlees te rijpen. Hert en wildzwijn worden regelmatig gerijpt, maar ook eend is een optie.
Vijftien jaar
Als de tijd rijp is, dan haal je het vlees pas uit de rijpingskast. Meestal is dat tussen de vier en acht weken. Maar het kan nog langer. Een Franse slager laat vlees zelfs vijftien jaar rijpen. Hij hangt het vlees in een koelcel waar het – 50 is en laat hij er lucht met 120 kilometer per uur overheen blazen. Voor wie zoveel geduld heeft, kost het wel een rib uit zijn lijf. Voor een goede steak betaal je €3000,-.