Schadelijke bacteriën vallen met bosjes neer. Althans, als we de verpakking van antibacteriële zeep mogen geloven. En het werkt zelfs beter dan normale zeep. Een leugen? Of wast deze antibacteriële zeep zich in onschuld? Keuringsdienst van waarde zoekt het uit. 

Samenvatting

  • Antibacteriële zeep is niet effectiever dan gewone zeep met water
  • Antibacteriële zeep doodt zowel schadelijke als nuttige bacteriën, wat de natuurlijke verdediging van de huid kan verstoren
  • Overmatig gebruik van antibacteriële zeep kan leiden tot resistente bacteriën
  • In bepaalde situaties, zoals in ziekenhuizen of na een operatie, kan antibacteriële zeep nuttig zijn

Verdedigingsmuur tegen schadelijke bacteriën

Bij je lokale drogist of supermarkt vind je een breed scala aan handzepen, waarvan vele pronken met het label 'antibacterieel'. Fabrikanten claimen dat hun producten bijna alle bacteriën verwijderen, wat beter zou zijn voor je gezondheid. Maar klopt deze bewering?

Onderzoek toont aan dat antibacteriële zeep niet effectiever is dan gewone handzeep met water. Deze zepen bevatten vaak chemische stoffen die zowel de schadelijke als de nuttige bacteriën doden. 

Op elke vierkante centimeter van je hand leven ongeveer 8 miljoen bacteriën, die juist een beschermende rol spelen. Zij zijn de eerste verdedigingsmuur tegen ziektes. 

Gebruik je antibacteriële zeep?
  1. Ja, zeker! 17% (1 vote)
  2. Nee, ik gebruik gewone handzeep 50% (3 votes)
  3. Verschilt per keer 33% (2 votes)

Deze zeep doodt meer dan je lief is

Volgens de Gezondheidsraad moet je juist de verdedigingsmuur intact laten. Zij stellen dat antibacteriële zeep zelfs meer goede bacteriën weghaalt, dan slechte bestrijdt. Dit kan op de lange termijn schadelijk zijn en bij overmatig gebruik leiden tot resistente bacteriën, die ook immuun kunnen worden voor antibiotica. 

Dat betekent niet dat antibacteriële zeep nooit nuttig is. In ziekenhuizen verblijven vaak veel mensen met een verminderde weerstand. Ook thuis bij bijzondere omstandigheden, zoals na een operatie, kan het gebruik van deze zeep op advies van een arts aanbevolen worden. 

Warm water als een zeep

De meeste schadelijke bacteriën was je er zelfs met warm water al af, dus gebruik gewone zeep met mate. Alleen voor welke gewone zeep kies je dan? Een milde variant is voldoende, zonder uitdrogende alcoholsoorten en geurstoffen om je huid te beschermen. 

En voor schone handen geldt niet alleen wat voor zeep je gebruikt, maar ook hóe. Zorgvuldig wassen van je handen met zeep en water doe je tenminste 20 seconden. Je wrijft uitgebreid je handen in

En wanneer? Dit is vooral belangrijk op momenten waarop schadelijke bacteriën meer kans hebben op verspreiding, zoals na een toiletbezoek, na contact met dieren en voor het koken.

Kortom, je mag in je handjes knijpen met een gewone zeep. Was je handen alleen wanneer nodig. Antibacteriële zeep biedt geen extra bescherming en kan bij langdurig gebruik zelfs nadelige effecten hebben.

Als eerste Keuringsdienst van waarde nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker Eten nieuwsbrief! Al duizenden mensen gingen je voor.

Keuringsdienst van Waarde - Vissaus gefermenteerd