Wat als je je favoriete chips kunt eten zonder schuldgevoel? Supermarkten pakken de laatste jaren uit met uiteenlopende producten waar groenten aan is toegevoegd. Van bloemkool pizzabodems tot aan snoep met wortel en peer. Ben je bewust bezig of wil de fabrikant dat je dat denkt?
Hoe is het ontstaan?
Het Nederlandse Voedingscentrum raadt volwassenen aan om minimaal 250 gram groenten en twee stukken fruit per dag te eten. Dat blijkt voor de gemiddelde consument moeilijker dan gedacht en dus riepen voedingsdeskundigen een paar jaar geleden de fabrikanten op om de consument daar een handje bij te helpen.
Er ontstond een nieuwe voedselhype, waar we in de supermarkt vandaag de dag niet meer omheen kunnen. Allerhande producten gemaakt van groenten. Maar hoe komen die groenten in al die spullen? En wat is er dan nog van over?
Hoe gezond is het werkelijk?
Het verschilt. Producten waar groenten in zijn verwerkt doen zich vaak mooier voor dan dat ze zijn, omdat er vaak slechts een paar procent aan groente en/of fruit in zit. De voorkant van het product, dat wat je als eerste ziet in de supermarkt, maakt het product vaak mooier dan het in werkelijkheid is. Er worden beloftes gedaan die op het etiket aan de achterkant niet of nauwelijks worden nagekomen.
Niet alleen het groente aandeel speelt een rol, ook de rest van het etiket moet worden bekeken om tot een eerlijk oordeel te komen. Bijvoorbeeld: aan een zak chips wordt (bijna) altijd suiker en zout toegevoegd om het op smaak te brengen. De chips is zo minder rijk aan goede voedingstoffen, ongeacht het percentage groente dat bij productie is gebruikt. Lekker ja, maar de meest gezonde optie is het zeker niet.
Wil je echt gezonder eten? Begin dan met groente die echt op groente lijkt.