De perfecte friet is goudgeel en lekker krokant en die kan jij zelf thuis bakken. Maar welke aardappels heb je daarvoor nodig en welke olie? De Keuringsdienst vroeg airfryer goeroe Martin Senders zijn recept met ons te delen, zodat ook jij nu zelf fantastische verse airfryer friet kan bakken.

Ingrediënten (voor zes porties)

• 1400 gram verse aardappels (Agria of Bintje)

• 1 eetlepel arachideolie (geen olijfolie)

Voorbereidingstijd: 30 minuten

Bereiding:

 • Schil de aardappels en snijd er gelijkmatige friet van. Mocht je een frietsnijder hebben dan werkt dit natuurlijk ook.
   
 • Zet de gesneden friet een half uur in koud water om het zetmeel eraf te spoelen. Dit doe je omdat het zetmeel aan de buitenkant van de aardappel anders kan verbranden. En dat wil je niet, want hierdoor kunnen er schadelijke stoffen ontstaan.
   
 • Doe de friet zonder olie in de Airfryermand en pof deze in 10 minuten op 120 graden halfgaar.
   
 • Haal de friet uit de mand en meng deze in een kom met 1 eetlepel olie. Als je een neutrale smaak aan je friet wil hebben, kun je het beste een neutrale olie als arachideolie gebruiken. Wil je liever een lekker smaakje aan je patat dan kan je bijvoorbeeld ook knoflookolie gebruiken. De persoonlijke favoriet van de airfryer guru is een combinatie van peper-, knoflook- en kruidenolie. Senders raadt olijfolie af om patat mee te bakken.
   
 • Tot slot bak je de friet nog een keer in de Airfryer. Dit doe je 22 minuten lang op 180 graden. Zo worden je frietjes mooi goudgeel en krokant. Tussendoor schud je de friet in het mandje een paar keer door elkaar zodat je een gelijkmatige garing krijgt.

Eet smakelijk!

Meer weten over eten?

Meer weten over wat je in je boodschappenmandje doet? ondertitel: Schrijf je in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al 15.000 mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde - Ersin met sojasaus