Patat of friet, met of zonder ribbels, dikke of dunne friet. De keuze is reuze in de supermarkt. Maar tegenwoordig is er ook onderscheid op basis van de bereidingswijze. Speciale friet voor in de frituur, de oven of in de airfryer. Maar wat is het verschil eigenlijk?

Airfryer friet 

Waar normaal gesproken friet gebakken wordt in de kokendhete olie van de frituur, komt er bij de airfryer alleen hete lucht aan te pas. Zowel aan de onderkant als de bovenkant van het mandje wordt hete lucht rond geblazen. Zo bak je je friet (of andere snacks) met een stuk minder olie en dus minder vet.

Welke friet doe jij in de airfryer?
Keuzen

Ander jasje

Waarom is er toch verschil tussen friet voor de frituur en friet voor de airfryer? Friet is immers niks meer dan gesneden voorgekookte aardappel met wat olie en zout, toch? 

De nieuwsgierige friet- of patatbakker die de ingrediëntenlijst van airfryer friet erbij pakt, ziet dat deze een stuk langer is dan het oog doet vermoeden: gemodificeerd zetmeel, rijstebloem, dextrine, rijsmiddelen, maltodextrine en verdikkingsmiddel.

Vooral het gemodificeerde zetmeel is belangrijk. Dat is volgens de fabrikanten nodig om airfryer friet een krokante bite te geven. Normaliter bereik je alleen zo’n krokante buitenkant door de friet te frituren. Dus moesten de fabrikanten daar wat op verzinnen. Door de gesneden aardappels te besprenkelen met een dunne laag gemodificeerd zetmeel geven de fabrikanten de friet als het ware een ander jasje.

Stuk duurder, maar waarom eigenlijk? 

Zo’n kek jasje kost ook wat, want voor een zak airfryer friet betaal je 40 cent (!) meer dan voor een zak gewone friet. De reden? Volgens de fabrikanten komt dit door de extra productieprocessen en productietijd van airfryer friet. Tijd is immers geld.  

Maar gek genoeg is een zak airfryer friet ook nog eens zo’n 20 cent duurder dan een zak ovenfriet. Dat is opvallend, aangezien een zak ovenfriet hetzelfde productieproces als een zak airfryer friet doorloopt. En om het helemaal verwarrend te maken; wie goed op de zakken friet kijkt, ziet op de achterkant dat gewone friet en ovenfriet ook gewoon in de airfryer kunnen. 

Het zijn de namen van de zakken die het voor de consument verwarrend maken, maar airfryer friet is dus niet zo speciaal. Eerder een marketingtruc om meer geld te verdienen.