In Kook van jou bereidt Yvon een maaltijd samen met mensen die steun krijgen van de Voedselbank. Deze week kookt ze met Saer en Nada drie Syrische gerechten als bedankje voor de vrijwilligers bij de Voedselbank. Kijk mee voor de recepten!
Syrisch koken met Nederlandse ingrediënten
Saer en Nada zijn afhankelijk van de Voedselbank door Saers ziekte. Nada is naast zijn vrouw ook zijn fulltime mantelzorger. Het liefdevolle koppel heeft veel steun gehad van de vrijwilligers bij de Voedselbank. Daarom koken ze in Kook van jou maar liefst drie gerechten om hen te bedanken: een groentegerecht met sperziebonen, kip en rijst met Arabische kruiden en kalfsvlees met verse champignonroomsaus.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 200 graden.
- Was de kipstukjes en dep droog.
- Maak een marinade van olijfolie, citroensap, gehakte knoflook, komijnpoeder, korianderpoeder, paprikapoeder, zout en zwarte peper – meng dit door elkaar. Je hebt dan je Arabische kruidenmengsel klaar.
- Marineer de kipstukjes met de marinade en laat minimaal 30 minuten intrekken in de koelkast. Als het kan, kun je het beste de kip een paar uur marineren.
- Leg de gemarineerde kipstukjes in een ovenschaal.
- Snijd de uien, paprika’s en tomaten in stukjes en verdeel dit tussen de kipstukjes.
- Bak de kip in de voorverwarmde oven gedurende 40-45 minuten of tot de kip gaar is en een goudbruine kleur heeft.
- Was je basmatirijst zo'n drie keer met water voordat je 'm kookt. Hiermee krijg je lekkere losse rijstkorrels. Voor ieder kopje rijst voeg je een kop water toe. Breng het water aan de kook en kook de rijst zo'n vijf minuten op hoog vuur. Zet dan het vuur laag en kook nog 5 minuten. Zet dan de pit uit en laat de rijst met de pan op de deksel nog zo'n tien minuten staan voordat je 'm serveert.
- Garneer de kip op de rijst met verse peterselie en/of koriander.
Bereidingswijze
- Verhit een pan op middelhoog vuur en voeg een beetje boter of olijfolie toe.
- Snijd het kalfsvlees in dunne reepjes en bak ze in de verhitte pan tot ze bruin zijn.
- Haal het gebakken vlees uit de pan en zet even opzij.
- Voeg meer boter toe aan dezelfde pan en voeg de champignons (in plakjes gesneden) toe. Bak ze tot ze zacht zijn.
- Voeg 2 tenen fijngehakte knoflook toe. Roer de champignons nog even door.
- Giet 3 eetlepels azijn in de pan om de smaken te versterken.
- Giet een scheut room in de pan en laat sudderen tot de saus dikker wordt.
- Breng de saus op smaak met zout, peper en verse kruiden, zoals peterselie en/of bieslook.
- Voeg de gebakken kalfsvleesreepjes toe aan de saus en laat het geheel nog even sudderen.
Bereidingswijze
- Was de sperziebonen en snijd de uiteinden eraf.
- Breng een pan water aan de kook en voeg de bonen toe. Laat ze 5-7 minuten koken tot ze iets gaar zijn.
- Giet het water af en zet de bonen opzij.
- Verhit in een pan een beetje olijfolie en voeg fijngehakte uien en knoflook toe. Bak de uien en knoflook tot ze zacht zijn.
- Voeg de verse tomaten in blokjes gesneden toe aan de pan en laat ze sudderen tot ze zacht zijn.
- Voeg harissa aan de tomaten en roer goed door. Je kunt hier ook tomatenpuree voor gebruiken.
- Voeg de gekookte sperziebonen toe aan de tomaten en paprikapuree.
- Meng alles goed door elkaar en laat het gerecht nog een paar minuten sudderen.
- Voeg naar smaak zout en peper toe. Je kunt ook extra kruiden naar keuze toevoegen. Nada voegt er een Arabisch 7-kruidenmengsel aan toe, met gember, zwarte peper, kaneel, nootmuskaat, koriander, kruidnagel en piment.