Het KRO-NCRV reportageprogramma Kruispunt gaat vanaf januari 2022 terug naar de zondag op NPO 2. Na twee jaar lang de late maandagavond verrijkt te hebben met inspirerende programma’s uit het hart van de samenleving, is Kruispunt vanaf 9 januari te zien op zondagmiddag om 17.45 uur op NPO 2.
Om meer herkenbaarheid te creëren gaat KRO-NCRV Kruispunt vanaf 9 januari werken aan langere reeksen. Zo start het programma in 2022 met een serie profielen: De andere kant van… Prominente Nederlanders worden van een andere kant belicht.
Eindredacteur Therésa Boerema: 'We kiezen voor mensen die vanwege de actualiteit in de spotlights staan. Deze koerswijziging past in de trend dat steeds meer Nederlanders in het publieke domein op zoek zijn naar mensen die betekenis geven aan hun leven. Juist de mensen in de actualiteit spreken vaak niet over hun drijfveren en hun zingeving. Zo is deze serie een spiegel voor iedere kijker om na te denken over de eigen spiritualiteit.
Zo staat Mark Rutte in januari hoogstwaarschijnlijk voor de vierde keer in zijn loopbaan als premier op het bordes. We interviewen juist niet deze mensen zelf, maar vooral vrienden, familieleden en collega’s. Dat geeft een nieuwe kijk op hun achtergrond en persoonlijkheid.'
De oorsprong van Ruttes geloof
De serie start op 9 januari met een levensbeschouwelijk profiel van Mark Rutte. Rutte staat in januari hoogstwaarschijnlijk voor de vierde keer in zijn loopbaan als premier op het bordes. Er zijn ontzettend veel analyses over de premier geschreven, maar daarin is weinig aandacht voor het feit dat hij zegt een gelovig mens te zijn en het morele kompas waarop hij vaart. Zijn jeugdvriend Lodewijk Dekker schetst de oorsprong van Ruttes (protestantse) geloof en blikt terug op de uitjes die ze in hun studententijd organiseerden onder de noemer ‘Nederlands Hervormde Aandacht’.
Als de dood voor de dood
Op 16 januari, de zondag voor Blue Monday, volgt een portret van hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Scherder hangt zo ontzettend aan het leven dat hij als de dood is voor de dood. Ondanks zijn leeftijd (70) wil hij nog lang niet met pensioen. Hij komt uit een katholiek nest en het ‘kunnen geloven’ is voor hem een worsteling tussen gevoel en ratio. Een jeugdvriend vertelt dat de kerk én de tennisbaan twee pijlers waren in zijn jeugd. Een carrière als tennisleraar lag zelfs in het verschiet, maar Scherder koos ervoor een ander pad te bewandelen. Zanger Typhoon gaf met de hoogleraar colleges over de verbindende kracht van muziek. Ondanks het leeftijdsverschil waren ze een ‘match made in heaven’:
'Erik is energiek, bevlogen en zo bijster intelligent. Je kijkt van tevoren naar hem op, maar op het moment dat je met hem praat, voel je je meteen een gelijke. Voor een deel heeft hij de antwoorden, maar hij is ook zoekend. Hij kampt met zoveel angsten, terwijl hij alles van het brein weet.'
Toekomst ná het schaatsen
23 januari schetsen familie en vrienden een levendig portret van schaatskoningin Ireen Wüst. De schaatslegende maakt zich op voor haar laatste Olympische Spelen. Ouders en goede vrienden zijn zelden zo openhartig geweest over haar enorme drive en over de toekomst na haar lange schaatscarrière. 'Als schaatser is ze vooral op zichzelf gericht, maar privé is ze enorm betrokken bij anderen' vertellen haar ouders. 'Familie is alles voor haar en ze maakt vrienden voor het leven. Ook in periodes dat ze het zwaar heeft, staat ze altijd klaar voor haar vriendinnen, zoals bij de ziekte van schaatster Paulien van Deutekom. Ireen ondersteunde haar tot het laatste afscheid. Bij tegenslag lijkt Ireen altijd weer het beste uit zichzelf te kunnen halen. Dat is haar kracht.'