Pasta wordt gezien als snelle maaltijd. Volgens menig recept staat het binnen 15 minuten op tafel. Heb je nog meer haast? Dan is er speciale spaghetti en macaroni. Met vlugkokende pasta kun je maar liefst 2 minuten tijd winnen volgens de verpakking. Maar wat maakt die vlugkokende pasta zo vlug?
Hoe wordt pasta gemaakt?
Traditionele gedroogde pasta bestaat meestal uit harde tarwe (durum) die wordt gemalen tot griesmeel en gemengd met water.
Na het kneden duwen pastamakers het deeg door een mal om de gewenste vorm te krijgen. Vervolgens wordt de pasta in droogkasten gedroogd met behulp van hete lucht.
Deze pasta moet, afhankelijk van vorm en voorkeur, gemiddeld zo’n 8 tot 12 minuten koken.
Wat is er anders bij vlugkokende pasta?
Snelkookpasta bevat een combinatie van harde tarwe (durumtarwegriesmeel) en tarwemeel. Tarwemeel wordt gemaakt van zachte tarwe, wat voor een sneller kookproces zorgt. Daarnaast is tarwemeel een stuk goedkoper dan durumtarwe.
Een tweede reden voor de korte kooktijd ligt vaak in de vorm en dikte van de pasta. Vlugkokende pasta’s zijn meestal dunner en hol vanbinnen.
Denk aan buisvormige macaroni met dunnere wandjes of een holle spaghettisliert. Al mag dit volgens Italianen geen spaghetti heten. Zij noemen deze pastavormen (mini) bucatini. En er wordt nergens over vlugkokend gesproken.
Slimme trucjes om pasta sneller te garen
Doordat vlugkokende pasta hol van binnen is heeft het kokende water meer oppervlak om de pasta te koken. Sommige fabrikanten maken zelfs microgaatjes of ribbels in de pasta om het oppervlak te vergroten.
Kortom: vlugkokende pasta is hol zodat het ook vanuit binnen gaart. Er wordt zachte tarwe voor gebruikt en de pasta is iets dunner.
Dit draagt allemaal bij aan de kortere kooktijd. Hierdoor is het wel moeilijk om de pasta ‘al dente’, ook wel beetgaar, te koken. En volgens Italianen komt het gebruik van zachte tarwe de smaak ook niet ten goede.