In Onze boerderij in Europa gaat Yvon Jaspers op zoek naar inspiratie van boeren die gewassen telen in allerlei verschillende landen. Maar in ons eigen kikkerlandje is het seizoen voor verschillende heerlijke gewassen ook aangebroken. Denk maar eens aan de aubergine! Maar wanneer is het aubergine-seizoen en hoe ga je het beste met deze paarse parel om?

Paarse pracht in alle soorten en maten

Aubergines zijn er het hele jaar door, maar het Nederlandse aubergineseizoen loopt van eind maart tot en met september. In deze periode zijn ze op hun best, vol van smaak en textuur. Bovendien zijn ze dan minder belastend voor het milieu, vanwege het lokaal oogsten en verbouwen.

Bekijk Onze Boerderij in Europa voor meer gewasinspiratie!

In Onze boerderij in Europa gaat Yvon Jaspers op zoek naar inspiratie van boeren die gewassen telen in allerlei verschillende landen.

Yvon Onze boerderij in Europa

Er zijn veel soorten aubergines, variërend in kleur, grootte en vorm. De bekendste is de grote, donkerpaarse aubergine. Andere soorten zijn de witte, gestreepte en kleine ronde aubergines. De smaak varieert per soort, maar over het algemeen proef je een milde, romige smaak en een zachte textuur.

De aubergine valt onder de nachtschade: een plantenfamilie. Net als bijvoorbeeld tomaten en aardappelen. Deze planten groeien graag in de schaduw en de bloemen van sommige planten geuren in de nacht.

Wist je dat: de aubergine zijn oorsprong vindt in Myanmar en Europa bereikte via de Arabische handelsroutes?

Gezond en rijk aan antioxidanten

Aubergines zijn rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Ze bevatten vitamine B, C, K en foliumzuur, evenals kalium, magnesium en vezels. Bovendien zijn ze laag in calorieën, wat ze een uitstekende keuze maakt voor in gezonde gerechten.

 

Zout als wondermiddel tegen vocht

Bij het bereiden van aubergine is het belangrijk om te weten dat ze veel vocht opnemen. Om te voorkomen dat ze te veel olie absorberen tijdens het koken, kun je ze het beste in plakken snijden, bestrooien met zout en even laten staan. Vervolgens even deppen met keukenpapier. Het zout trekt het vocht uit de aubergine, waardoor ze minder olie opnemen.



Je kan een rauwe aubergine het beste buiten de koelkast bewaren. Maar leg de groente niet op de fruitschaal of bij tomaten. Ze zijn namelijk gevoelig voor ethyleen, een gas die bananen, appels, peren en tomaten uitscheiden. En die gevoeligheid resulteert in plekjes en een bittere smaak. Buiten de koelkast kan een aubergine een week goed blijven.

De lekkerste recepten met aubergine

De aubergine, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Azië, is tegenwoordig wereldwijd geliefd en wordt gebruikt in diverse gerechten zoals moussaka, ratatouille en baba ganoush. Het eten van een rauwe aubergine wordt afgeraden vanwege de aanwezigheid van solanine, een natuurlijke gifstof die spijsverteringsproblemen kan veroorzaken.

De bekende chef-kok Yotam Ottolenghi heeft de aubergine groots op de culinaire kaart gezet met zijn innovatieve recepten en smaakvolle combinaties. Zijn recepten laten zien hoe veelzijdig de aubergine is en hoe je het kunt gebruiken in zowel hartige als zoete gerechten.

Naast Yotam laten ook onze BinnensteBuiten chef-koks de spotlights vallen op aubergine. Hieronder vind je drie recepten om het beste uit het aubergineseizoen te halen.

Leer meer over recepten, boodschappen doen en eten verbouwen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Eerlijker eten

zin in morgen vergeten groentes