Andijvie is ontzettend populair. Het zit vol met vitamine A en C. Dus naast lekker is het ook heel gezond. En doordat andijvie makkelijk te telen is, is andijvie het hele jaar door te verkrijgen. Maar hoe kies je de juiste variant en houd je deze houdbaar?

Het hele jaar een goede keuze 

Andijvie is bij uitstek geschikt om het hele jaar door te gebruiken. Doordat het makkelijk te telen is heb je het hele jaar verse andijvie. Let bij het kopen van andijvie vooral op de stevigheid van de stronk, deze moet goed stevig zijn. Daarnaast is het ook belangrijk om naar de kleur van de bladeren te kijken. Indien de bladeren lichtgroen zijn heb je een verse andijvie in handen.

Samen met de witlof behoort andijvie tot de slasoorten. Een bekende andijviesla is frisée, ook wel krulandijvie genoemd. De smaak van frisée is iets bitterder dan die van normale andijvie en leent zich uitstekend voor salades.

Andijvie is vooral in de zomer en herfst een milieubewuste keuze.

Andijvie bewaren

In de koeling blijft andijvie een paar dagen goed. Wil je het liever invriezen, was en snij de andijvie dan in reepjes en blancheer deze kort alvorens deze in te vriezen. Diepgevroren is andijvie is ongeveer een jaar goed.

Van eigen bodem

Andijvie komt veelal uit Nederland en groeit gedurende de zomer en de herfst op het land. In het voor- en najaar groeit andijvie in een verwarmde kas. Andijvie is dus vooral in de zomer en herfst een milieubewuste keuze. 

*In dit artikel houden we de informatie van het Voedingscentrum aan. 

Trek gekregen? Recepten met andijvie

Yvon Jaspers kookt samen met BinnensteBuiten chef-kok Ramon Brugman in Van gewas tot gerecht, de webserie van Onze boerderij: en nu zelf. Ramon toont de veelzijdigheid van elk gewas, zodat ook jij van boer tot bord weet te koken. Het eerste gewas is andijvie.