Tortilla’s, popcorn, ingeblikt en als kolf: maïs vind je in vele producten in de supermarkt. Deze groente is hartstikke gezond en staat zo op tafel. Benieuwd naar meer info en lekkere recepten? Lees gauw verder. 

Ontbijt, lunch, diner, snack 

In veel delen van de wereld behoort maïs tot het basisvoedsel. In de afgelopen decennia heeft maïs flink aan populariteit gewonnen onder de Nederlandse bevolking.

De graansoort was na de Tweede Wereldoorlog nog vrij onbekend, maar is inmiddels niet meer weg te denken uit ons dieet. Cornflakes als ontbijt, maïsbrood bij de lunch, een burrito als avondeten en wat popcorn voor de tv: maïs is zowel in zoete als hartige gerechten te vinden.  

Is maïs gezond? 

Maïs is er in vele gedaanten. In Nederland wordt de snijmaïs verbouwd als veevoer en zelf eten we de suikermaïs, maar er bestaan ook andere soorten en kleuren. Denk maar aan donkerrode, blauwe, violette en zwarte varianten. Maïs is een graansoort, en wordt ook gerekend tot de vruchtgroenten. Granen en graanproducten bevatten koolhydraten, eiwitten, vezels en veel vitamines en mineralen. Hartstikke gezond, dus! 

Maïs is niet meer weg te denken uit ons dieet: cornflakes als ontbijt, maïsbrood bij de lunch en een burrito als avondeten.

3x recepten met mais 

Trek in wat inspiratie in de keuken? Dat begrijpen wij. Lees mee voor drie heerlijke maïsrecepten. 

Dit is het favoriete verjaardagsrecept van Anita Witzier!

Voor haar verjaardag maakt Anita Witzier het liefst een nachobowl met maïskorrels. Lekker! 

Anita Witzier

Dit wil je maken: Gaby Blaasers gepofte zoete aardappel

Donnie en Gaby Blaaser maken een gepofte zoete aardappel met crème fraîche en maïs. Een goedkoop en gezond bijgerecht. 

Donnie aan de kook Gaby Blaaser recept zoete aardappel

In bierbeslag gefrituurde groenten met remoulade dip

Een originele borrelhap: in bierbeslag gefrituurde groenten van BinnensteBuiten chef Rosah van Schendelen. Hierbij met een beslag van maïsmeel. Zo verras je jouw gasten wel. 

maïs gefrituurde groenten borrelhap binnenstebuiten

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten en ontvang nieuws en inspiratie door de gehele voedselketen heen.

yvon jaspers ramon brugman onze boerderij: en nu zelf pompoen pizza