Niks is magischer dan je eigen groente en kruiden te zien groeien. En heb je geen grote tuin of een balkon? Geen probleem, het kan zelfs in je vensterbank. Onze boerderij geeft je tips hoe je zelf tomaten binnen kan kweken.

Benodigdheden voor het zaaien van tomaten op de vensterbank

Het begin van het voorjaar is het perfecte moment om tomaten te zaaien. Laten we beginnen met wat je nodig hebt om een kleine moestuin op je keukenvensterbank te starten. Vervolgens heb je een aantal materialen nodig om je tomaten te kweken. 

  • Kies voor bakken die geschikt zijn voor jouw ruimte; vensterbank bloembakken zijn ideaal voor kleine ruimtes, maar als je meer ruimte hebt, kun je ook een kweekbak of moestuintafel overwegen.
  • Zaai- en stekgrond is ideaal voor het kweken van tomaten. 
  • Kies voor microzaadjes van kerstomaatjes of cherry tomaten

Stap 1: zaaien

Vul bakjes met (zaai)grond en verdeel de dwerg-of micro-tomatenzaadjes over de grond. Dek de zaadjes af met ongeveer 0,5 centimeter grond. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft.

zo_kweek_je_eigen_tomaten_-_inzaaien.jpg

Stap 2: ontkiemen vanaf 7 dagen

Afhankelijk van de temperatuur waar de zaadjes ontkiemen, duurt het 7 tot 14 dagen voordat de tomatenplantjes tevoorschijn komen. Zorg ervoor dat de plantjes minstens 4-5 uur direct (zon)licht per dag vangen.

zo_kweek_je_eigen_tomaten_-_zaadjes_ontkiemen.jpg

Na twee maanden zijn je tomaten klaar om geoogst te worden!

Stap 3: verplant de tomatenplantjes

Verplant de tomatenplantjes zodra ze vier blaadjes hebben in een grotere plantenbak. Voor micro rassen is een pot van 1 liter voldoende, maar voor grotere dwergrassen heb je potten met een inhoud van 5 tot 10 liter nodig.

zo_kweek_je_eigen_tomaten_-_verplaatsen: Stap 3: verplant de tomatenplantjes

Stap 4: zet de plant op de goede plek

Zet de tomatenplantjes dicht bij een zonnig raam op het zuiden. Geef de tomatenplantjes regelmatig water, zodat de grond licht vochtig blijft. Ongeveer twee maanden na het zaaien kun je de eerste tomaten plukken!

Morgen kan groener - Zet de tomatenplantjes dicht bij een zonnig, raam op het zuiden.

Wil jij meer weten over de herkomst van je voeding & vergroenen?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief! Al duizenden mensen gingen je voor.

Een vrouw maakt tuingereedschap schoon