De grootte van de ruimte, wel of geen balkon of het energielabel. Het zijn allemaal factoren die bepalen of je te veel betaalt voor je huurwoning. Maar hoe weet je of dat het geval is? Pointer, het journalistieke onderzoeksplatform van KRO-NCRV, duikt in de wereld van de huurwoningen. 

Verschillen per type woning

Het aantal huurders dat bezwaar maakt bij de huurcommissie voor een hoge huur is extreem laag. Slechts 0,5 procent van de nieuwe huurders liet vorig jaar hun huurprijs toetsen. De huurders die dit wel deden en wonnen, kregen een huurverlaging van gemiddeld 433 euro per maand. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer.

Wil je weten of je iets kunt doen aan je huurprijs? Dat hangt af van het type woning wat je huurt. Zo zijn er grote verschillen tussen sociale huur, huren in de vrije sector en het huren van een kamer. We zetten de verschillen hieronder op een rij.

Maximale huurprijs voor sociale huurwoning

Er geldt een maximale huurprijs voor een sociale huurwoning. Hier kun je een schatting van maken via de huurprijscheck. Dat is een soort puntensysteem. Elke onderdeel van een woning krijgt punten. 
Bij het puntensysteem wordt er onder andere gekeken naar: 

  • WOZ-waarde 
  • De afmeting van de ruimtes
  • Of er een tuin of balkon aanwezig is
  • Voorziening zoals een inbouwoven of een bad

Hoe meer punten, hoe hoger de maximale huurprijs is.

Een woning in de vrije sector

Bij een huurwoning in de vrije sector is het lastig te bepalen wat een maximale huurprijs zou moeten zijn. De verhuurder mag namelijk zelf de huurprijs bepalen. De prijs moet wel redelijk zijn. 

Denk je dat dat niet het geval is? Dan kun je de Huurcommissie vragen de particuliere huurprijs te toetsen. Dat doen ze ook aan de hand van een puntensysteem. Je kunt daarna de verhuurder vragen om de huur te verlagen. Daar hoeft je verhuurder niet aan mee te werken. Als je er niet uitkomt met de verhuurder dan kun je naar de rechter stappen.

Wist je dat een verhuurder de huur jaarlijks met een maximumpercentage mag verhogen? In 2023 was dit maximaal 4,1% en voor 2024 is dat maximaal 5,5%.

Pointer - Pointer verslaggeefster Anna Gimbrère bezoekt een huurder

Een kamer met gedeelde keuken, badkamer of wc

Ook een kamer in een huis met gedeelde keuken, badkamer of wc heeft een maximale huurprijs. Ook deze wordt berekend met een puntensysteem. Elk onderdeel van een kamer krijgt punten. 

Zo kan het gaan om bijvoorbeeld: 

  • Hoe energiezuinig de woning is 
  • De grootte van de kamer 
  • De aanwezigheid van een tuin of balkon 
  • Voorzieningen zoals een wastafel of een fietsenberging

Heb je recht op huurverlaging? Dan kun je een verlaging aanvragen.

Bekijk de Pointer uitzending over betaalbare huur

Volgens Woonminister Hugo de Jonge heeft “het recht van de sterkste” op de huurmarkt te veel ruimte gekregen, zo zegt hij tegen KRO-NCRV’s Pointer. Hij wil met een nieuwe wet huurders beter beschermen tegen woekerhuren.

Pointer - huurders in de knel

Je huurprijs verlagen is eenvoudiger dan je denkt

Heb je het vermoeden dat je te veel huur betaalt voor je woning? Je staat niet alleen in deze situatie. Het proces kan eenvoudiger zijn dan je denkt, dus laat je niet weerhouden om jouw rechten als huurder te onderzoeken en waar nodig te claimen.

Als eerste Pointer nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor de Pointer nieuwsbrief! Al duizenden mensen gingen je voor.

Anna Gimbère aan het bellen in Pointer