Een gezonde lifestyle is voor velen ideaal, maar wordt vaak als duur beschouwd. Suikervrije opties zijn vaak duurder en ook vegetarische alternatieven kosten flink wat centjes meer. Hoe kan je nog gezond leven op een budget? We delen een paar tips!

Ervaringsdeskundige Chris Koenen moest jarenlang rondkomen met weinig geld. Ze woonde in een minder welvarende stadswijk en lijkt hierdoor meer kans te hebben op overgewicht. Ze besloot gezondere keuzes te maken. Voor het onderzoek VET!, doet onderzoeksplatform Pointer samen met haar de boodschappen. Wat zijn haar tips om gezond te eten op een budget?  

Tips van Chris

  1. Ga aan het einde van de dag naar de (super)markt in jouw buurt en vraag om een tasje met fruit en groente die niet lang meer houdbaar is. Supermarkten gooien per dag heel veel eten weg dat nog houdbaar is. Zonde is dat, vooral wanneer de producten nog een paar dagen goed mee kunnen. 

  1. Sta je in de supermarkt, kijk dan naar je voeten. De goedkoopste producten liggen vaak onder in de schappen. Deze zijn hetzelfde als de producten op ooghoogte, maar dan voor de helft van de prijs.  

  1. Houd een avondje vrij om een paar uur in de keuken te staan. Kook voor meerdere dagen, maak er porties van en bewaar het in de diepvries. Zo kan je met een paar ingrediënten een gerecht maken waar je meerdere dagen van kan genieten.  

Bepaalt de wieg waar je staat je gezondheid?  

Het aanbod aan gezond eten in jouw buurt bepaalt deels hoe gezond jij bent. Voor sommigen is het makkelijker om bij de snackbar om de hoek eten te halen dan een gezondere optie buiten hun wijk te zoeken. Als je, net als Chris, in een armere buurt, opgroeit, is dit vaak de realiteit. Bepaalt jouw wijk jouw gezondheid? Zoek jouw wijk op voor het antwoord:  

Hoe armer, hoe ongezonder  

Er is een grote gezondsheidskloof in Nederland. In buurten met veel lage inkomens zitten twee keer zoveel junkfoodlocaties als in buurten met veel hoge inkomens. Wie gaat de kinderen die hier opgroeien helpen? Het is belangrijk om je kind van jongs af aan te leren om bewuste gezondere keuzes te maken. Hoe doe je dat? Kinderarts Saskia Bouma geeft een paar tips:  

  1. Laat kinderen ook tussen de hoofdmaaltijden door groenten proberen. Niet alleen bij het avondeten, dan zijn ze moe. 

  1. Stigmatiseer groenten niet als verplicht en vies maar zet standaard wortel, komkommer en paprika op tafel om te pakken als de kinderen trek hebben. 

  1. Onthoud: soms moeten kinderen wel tien of vijftien keer iets proeven voordat ze het lusten. Wees dus geduldig en word niet boos. 

Lees hier meer tips 

Gezond koken op een budget

Weet je niet waar je moet beginnen? Ga de keuken in en ga aan de slag met deze recepten van BinnensteBuiten. Simpel, gezond én met goedkope ingrediënten.  

Deze tomatensoep is makkelijk te maken en bestaat uit simpele ingrediënten die je voor een goed prijsje uit de schappen kan halen. Een recept van Binnenstebuiten.

Linzenpasta is een betaalbaar, voedzaam en bovenal verrukkelijk gerecht. Nadia van Binnenstebuiten stopt het gerecht in een Midden-Oosters jasje en maakt harak osboa. 

Bij sommige supermarkten kan je een paar kilo's aardappelen kopen voor een goed prijsje. Je kan er allerlei heerlijke gerechten mee maken, waaronder deze frisse krieltjes salade.