In de strijd om jouw stem bij de Tweede Kamerverkiezingen zijn politici stellig in hun beweringen. Maar kloppen de uitspraken ook? In samenwerking met het AD, de regionale titels en Nieuwscheckers checkt Pointer de feiten.

Erfbelasting

Erfbelastingen zijn misschien wel de meest gehate belastingen. Toch wil GroenLinks-PvdA de erfbelasting verhogen voor de hogere erfenissen. Volgens lijsttrekker Frans Timmermans gaat de erfbelasting in de plannen alleen omhoog ‘als het over miljoenen gaat’, en zijn huizen uitgesloten van erfbelasting. Maar dat klopt niet.

Nareizende asielzoekers

VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz stelt dat er heel vaak meerdere gezinnen naar Nederland komen op één asielvergunning. 'Het gaat over duizenden mensen. Hoeveel exact weten we niet'. Dat we dat aantal niet exact weten, klopt inderdaad. Dat het om duizenden mensen gaat, klopt echter niet.

Elke Groninger een Lamborghini

Volgens Forum voor Democratie-lijstrekker Thierry Baudet zit er nog voor 600 miljard euro aan Gronings gas in de grond. 'Je kunt heel Groningen een Lamborghini cadeau doen en dan heb je nog ontzettend veel geld over'. Klopt dat?

Minimumloon

Moet het minimumloon nou wél of niet omhoog om het leven voor veel mensen betaalbaar te houden? Pieter Omtzigt grijpt in zijn campagne geregeld terug op een vergelijking met Frankrijk en Spanje om te illustreren dat we in Nederland al een flink minimumloon hebben. Maar klopt deze vergelijking wel? En hoe zit het in onze buurlanden?

Spijt van abortus

SGP, ChristenUnie en Forum voor Democratie beweren dat veel vrouwen die een abortus hebben ondergaan daar spijt van hebben. Klopt dat wel?

1100 kolencentrales in Azië

Waarom moet Nederland, als relatief klein land, veel geld in duurzame energie steken? Volgens Fleur Agema van de PVV heeft het geen enkel nut, omdat in Azië zo’n 1100 kolencentrales worden gebouwd. Het zijn er echter een stuk minder.