In Pointer, het journalistieke onderzoeksplatform van KRO-NCRV, zien we dat speelruimte voor kinderen steeds vaker moet wijken voor woningbouw. Een serieus probleem, want buitenspelen is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Speelt dit probleem ook in jouw wijk? Dít kun je doen.
Grote mensen
‘Buitenspelen is in Nederland vogelvrij,’ vertelt presentator Anna Gimbrère in Pointer. ‘Er zijn voor speelvelden en schoolpleinen geen verplichte normen. In het gevecht om de grond dat nu woedt, zal er buitenspeelruimte sneuvelen. Maar grote mensen weten dat altijd goed te praten.’
Dat blijkt onder andere uit de verklaring van een woningstichting die een veel gebruikt speelveld in Emmeloord gaat verbouwen. ‘Dit speelveld sluit niet aan bij de speelbehoefte bij de kinderen en jeugd in 2024 en de toekomst,’ geeft de woningstichting aan.
De kinderen die op het betreffende veldje spelen, vinden dit maar onzin. Zij willen ‘gewoon’ rennen, ravotten, een balletje trappen en vies worden in de modder.
Tip 1: klop aan bij gemeente
Suzan van Eerdt is moeder van een van de kinderen op het veldje in Emmeloord. Het speelveld wordt binnenkort gehalveerd. De gemeente gaat er huizen bouwen en parkeerplaatsen aanleggen. Suzan is allesbehalve blij met de bouwplannen.
Netto komen er vijf huizen bij. Volgens Suzan nog steeds te veel, maar in ieder geval een stuk minder dan eerder het plan was. Dat komt door de petitie die Suzan startte. Die leverde meer dan 1000 handtekeningen en een aangepast bouwplan op.
Dreigt er in jouw buurt een speelveld te verdwijnen? Zoek dan contact met de gemeente. Wie weet levert het net als bij Suzan een verbetering van de plannen op.
Tip 2: ga in gesprek met de schoolleiding
Ook schoolpleinen moeten steeds vaker wijken voor nieuwe woningen. De norm voor een schoolplein is 3 vierkante meter per kind, maar dat is geen harde regel. Gemeenten, die bepalen hoe groot schoolpleinen worden, hoeven zich er niet aan te houden.
Mariska Thieme is ontwerper van onder andere schoolpleinen met aandacht voor mens en natuur. Zij denkt dat het aan de voorkant al misgaat. ‘In de planvorming wordt niet goed gekeken naar de vorm van de ruimte, het aantal vierkante meters en de ligging van het schoolplein.’
'De schoolleider bepaalt wat er met het schoolplein gebeurt'
Maar volgens Mariska speelt er nóg een factor mee: de schoolleiding. ‘De schoolleider is de persoon die bepaalt wat er met de inrichting van het schoolplein gebeurt. De ene schoolleider heeft een grootse visie, de ander heeft helemaal niks met ‘buiten’.
Is jouw (klein)kind ontevreden over het schoolplein waar hij of zij op speelt? Of merk je zelf dat kinderen steeds minder ruimte krijgen om te spelen? Vraag een gesprek aan met de schoolleiding en probeer hen te overtuigen van het belang van voldoende speelruimte.
Meer weten? Hier zie je de aflevering van Pointer over buitenruimte.