4 tips tegen luchtvervuiling

Dat fijnstof schadelijk is voor onze gezondheid weten we al langer. Volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie uit 2014 veroorzaakte luchtvervuiling wereldwijd ongeveer 7 miljoen doden in een jaar. De luchtvervuiling door fijnstof was zelfs dodelijker dan diabetes en griep. Reden genoeg om luchtvervuiling tegen te gaan en jouw leefomgeving gezonder, duurzamer en leefbaarder te maken.

Tip 1: Reis met de trein

Lange files ’s waarin auto’s en vrachtwagens met de motor aan stilstaan. Je kunt je wel voorstellen dat dit heel schadelijk is voor het milieu, zeker voor de luchtkwaliteit. Laat daarom de auto staan. Kies voor een schonere variant. Ga met het openbaar vervoer, want de trein, bus, tram of metro rijdt immers toch al. Steeds meer treinen en bussen rijden op groene energie, ook op langere trajecten. Ga bijvoorbeeld met de trein op vakantie, dan stoot je direct veel minder fijnstof uit.

Tip 2: Pak de fiets

Het is nog beter om de fiets te pakken. Nederland is bij uitstek een fietsland. Er zijn meer fietsen dan inwoners in ons land. In veel steden ben je vaak sneller wanneer je de fiets pakt , dan wanneer je met de auto gaat. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Wil je echt gaan voor de minste luchtvervuiling, dan blijft wandelen de beste keuze.

Tip 3: Eet minder vlees

Bij de productie van ons voedsel vindt ontzettend veel luchtvervuiling plaats. Toch zal iedereen moeten eten, dus het schrappen van de voedselproductie zal niet gaan. Wat je wel kunt doen tegen luchtvervuiling is bewuster eten. Vooral veebedrijven zorgen vaak voor een grote hoeveelheid uitstoot van fijnstof in de lucht. Eet daarom minder dierlijke producten, zoals vlees, zuivel of eieren.

Yvon Jaspers

Eerlijker eten

Lees alles over de herkomst van jouw eten, vind duurzame inspiratie en ontdek verrassende recepten.

Ik ben benieuwd

Tip 4: Plant meer groen rond je huis

Plant bomen en andere planten rond je huis. Ze nemen CO2 op uit de lucht en helpen om de lucht te zuiveren.  Als je geen tuin hebt koop dan luchtzuiverende planten voor in je woning. De NASA heeft uitgebreid studie gedaan naar planten die gifstoffen uit de lucht halen. Een bekend voorbeeld is  de Spathiphyllum, de Lepelplant, of ook wel Vredeslelie genoemd.