In het KRO-NCRV programma Spoorloos gaan presentatoren Derk Bolt en Jetske van den Elsen voor mensen op zoek naar familieleden waar ze geen contact meer mee hebben. Het opsporingsprogramma reist sinds 1990 de hele wereld over om mensen te herenigen met hun biologische familie.

Mooie momenten  

Het herenigen van de families is vaak een mooi en emotioneel moment. Mooie momenten uit het seizoen van najaar 2023 zijn:

DNA- en stamboomonderzoek

De ontmoeting van de zoeker met zijn of haar biologische familie vindt vaak plaats in het land van herkomst. Vaak zijn het geadopteerde kinderen die op zoek zijn naar hun ouders, broers of zussen. De laatste tien jaar maakt Spoorloos veelvuldig gebruik van DNA- en stamboomonderzoek en wordt het DNA van alle gevonden familieleden getest of het matcht met dat van de zoeker.

Populair programma

Spoorloos is erg populair onder de Nederlandse televisiekijkers. Sinds 1995 presenteert Derk Bolt het programma. Hiervoor zijn Han van der Meer en Debby Petter presentator geweest. Sinds 2017 doet ook Jetske van den Elsen mee aan Spoorloos. Zij begeleidt mensen tijdens de zoektocht.  

In de 33 jaar dat Spoorloos op tv is waren er meer dan 600 uitzendingen. Sinds 2001 wordt het programma niet meer vanuit een tv-studio gepresenteerd, maar neemt het de kijker mee in de zoektocht. In dat jaar won won het programma de Gouden Televizier-Ring. Met gemiddeld twee miljoen kijkers is het een van de populairste programma's' van KRO-NCRV. In 2005 brak de 251ste aflevering zelfs door de magische grens van 3 miljoen kijkers heen. 

Ontvoerd door een Colombiaanse guerrillabeweging  

In 2017 zijn presentator Derk Bolt en camaraman Eugenio Follender ontvoerd in Colombia door de guerrillabeweging ELN. Na vijf spannende dagen zijn ze vrijgelaten. Bolt schreef over deze verschrikkelijke tijd het boek Ontvoerd.

Oproep 

Ook hebben de afleveringen van Spoorloos vaak een oproep, waarin iemand vertelt wie hij of zij zoekt. Vaak gaat het om een van de ouders die iemand nooit gekend heeft, of familie waarmee het contact op jonge leeftijd verloren is gegaan.   

Ik wil naar de oproep-pagina 

Spoorloos is tijdens het seizoen iedere woensdag om 21.20 uur te zien bij de KRO-NCRV op NPO 1.