Op 25 november is het de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. De KRO-NCRV komt actief op voor groepen in de samenleving die het moeilijk hebben. Diverse KRO-NCRV radioprogramma’s besteden daarom aandacht aan het onderwerp ‘geweld tegen vrouwen’.

Spraakmakers

Op vrijdag 25 november was Mariëtte Hamer te gast bij Spraakmakers. Zij woonde die avond de eerste vertoning van de documentaire Belaagd bij, een 2Doc over (seksuele) intimidatie bij vrouwenSinds 2022 is Mariëtte de Nederlandse regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag. Ze zat aan tafel samen met Karin Bosman, één van de vrouwen die haar verhaal deelt in Belaagd

Luister hier

De ochtend van 4

In De ochtend van 4 is Marije Cornelissen te gast. Zij is de directeur van UN Women, de organisatie achter Orange The World. Marije vertelt waar de nadruk van de campagne dit jaar op ligt: op de vraag hoe mannen kunnen helpen. 

Luister hier 

Het Oor Wil Ook Wat

Op zaterdag 26 november vertelde Jens van Tricht, voorzitter van Emancipator, over de preventie van huiselijk geweld bij Het Oor Wil Ook Wat. Hij zet zich in voor mannenemancipatie. Emancipator werkt aan het veranderen van de maatschappelijke normen voor mannen en de bijdrage van mannen aan de emancipatie van vrouwen. In de aflevering vertelt Jens hier meer over van minuut 17:35 tot minuut 22:40.

Luister hier

De Wild in de Middag

Op 28 november was directeur van UN Women, Marije Cornelissen, te gast bij De Wild in de Middag. UN Woman is de organisatie achter de campagne van Orange The World. De organisatie zet zich in voor vrouwenrechten en gendergelijkheid. Ruud de Wild is ambassadeur van Orange The World. Waarom de campagne nodig is besprak Ruud met Marije Cornelissen.

Luister hier

Wout2Day

Op dinsdag 29 november interviewde Wouter van der Goes ondernemer Olcay Gulsen in zijn radioshow Wout2Day. Olcay maakte voor de KRO-NCRV een programma over slachtoffers van partnergeweld, Fatale Liefde. Luister het interview met Olcay terug vanaf minuut 48 tot minuut 55. 

Luister hier

Volgspot

Op 7 december was regisseur Nan Rosens te gast bij Volgspot. Nan is documentairemaakster en journalist. Ook is ze regisseur van de documentaire Belaagd. 

Luister hier

Pointer Radio

Op zondag 11 december was er een uitzending van Pointer Radio over Veilig Thuis bij huiselijk geweld. Meldingen bij Veilig Thuis komen vooral van de politie. Burgers maken er nauwelijks gebruik van. Hoe komt dat? 

Luister hier

Uitbanning van geweld tegen vrouwen

Op 25 november is het de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. Met diverse programma’s besteedt KRO-NCRV de komende twee weken aandacht aan het onderwerp geweld tegen vrouwen. 

Belaagd